Guvernatorul BNR Mugur Isarescu apreciaza ca in conditiile unei reguli fiscale stricte care sa limiteze deficitul structural la 0,5% din PIB se vor construi mai multe autostrazi decat in anii in care deficitul a fost de 10% din PIB, dar banii erau risipiti pe alte cheltuieli decat investitii.

"Cred ca nici n-am inteles bine noi romanii cam cum va functiona regula asta. Ne certam in continuare pe alte dracii, ca de ce 3%, ca trebuie sa facem autostrazi... O sa vedeti ca se vor face autostrazi cu deficit structural de 0,5% mai mult decat s-au facut cu deficite structurale de 10% din PIB, pentru ca acelea s-au dus in alta parte, nu in investitii", a spus Isarescu. citat de Mediafax.

El a aratat ca deficitele structurale sunt o oglinda mai buna a cheltuielilor statului, dar a atras atentia ca vor fi foarte multe discutii pe marginea acestui indicator, mult mai greu de calculat si definit neunitar de economisti.

"Intr-o perioada de recesiune 0,5% poate sa insemne 3% deficit bugetar, deci te lasa sa te duci. Intr-o perioada de crestere economica, mai ales una de supraincalzire, deficitul structural de 0,5% poate sa insemne surplus bugetar", a atras atentia Isarescu.

El a aratat ca in toate rapoartele si dezbaterile de la nivelul UE se vorbeste in ultimul timp exclusiv de cresterea economica sustenabila, termen suprauzitat de banca centrala in ultimii ani, ceea ce sugereaza ca economiile europene se dezic de "focurile de paie, mai ales cele electorale", adica de cresterea economica exclusiv pe baza de consum, care asigura un avant temporar, de un an, un an si jumatate.

"Cresterea economica bazata pe export nu prea e electorala, inseamna munca, inseamna performanta, trebuie sa mai si incasezi, se pierd alegerile pe crestere economica bazata pe exporturi. In anul 2000 s-au pierdut alegerile cu brio pe crestere economica bazata pe exporturi", a adaugat guvernatorul BNR.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Vânzările de produse în România au crescut cu aproape 40% 
Setari Cookie-uri