Bogdan Baltazar: O eventuala continuare a procesului de apreciere a monedei nationale va ajuta Banca Nationala in incercarea de a atinge tinta de inflatie, insa nu decisiv. Exportatorii sunt primii afectati de ascensiunea leului. Federatia Patronala a Industriei Usoare: Exista firme romanesti care doresc sa-si inchida afacerile
Misiunea Fondului Monetar International a recomandat Bancii Nationale a Romaniei sa permita continuarea aprecierii leului. "In opinia misiunii, inca mai este loc pentru acomodarea unei aprecieri suplimentare a monedei nationale, in conditiile in care aceasta apreciere nu conduce la situarea ratei inflatiei sub limita inferioara a intervalului de fluctuatie," subliniaza concluziile preliminare ale FMI.

Desi un leu mai puternic va insemna inflatie mai scazuta continuarea procesului de apreciere ar putea avea si efecte negative. Cursul de schimb al monedei nationale a evidentiat anul trecut o apreciere substantiala.

In medie, leul a castigat in 2005 in termeni nominali 10,85% fata de euro si 10,72% in raport cu dolarul. Calculat la sfarsit de perioada, aprecierea leului a fost, tot in termeni nominali, de 7,3% comparativ cu moneda europeana. Euro a scazut astazi, pentru prima oara dupa aproape un an, sub pragul de 3,5 lei.

Bogdan Baltazar: "BNR vasleste o barca care de 15 ani incearca sa se redreseze"

Presedintele BB&P, Bogdan Baltazar, considera ca o eventuala continuare a procesului de apreciere a monedei nationale va ajuta Banca Nationala in incercarea de a atinge tinta de inflatie, insa nu decisiv.

"Este trecut in orice manual de economie ca o moneda mai puternica inseamna inflatie mai scazuta. In Romania inflatia este insa o problema structurala. Dificultatile la nivelul economiei nu pot fi compensate doar cu astfel de decizii. BNR nu face altceva decat sa vasleasca o barca aflata de 15 ani in deriva", a subliniat Baltazar. Tinta de inflatie pentru 2005 a fost modificata in luna august a anului trecut de la 7% la 7,5% plus/minus un punct.

Rata inflatiei a urcat anul trecut pana la 8,6%, cu 0,1 puncte peste marja superioara a intervalului de variatie cu toate ca 2005 a fost primul an pe care moneda nationala l-a incheiat cu o apreciere de ansamblu.
Misiunea FMI isi exprima rezerva fata de posibilitatea incadrarii in tinta de inflatie de 5% plus/minus un punct anuntata de autoritati pentru 2006.

De altfel, chiar banca centrala accepta ca este posibila o deviatie de la program, prognoza BNR indicand o rata a inflatiei decembrie/decembrie de 6,5%. Estimarea a fost prezentata la sfarsitul misiunii si de negociatorul-sef al FMI in relatia cu Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe.

Exportatorii, primii afectati de ascensiunea leului

Fenomenul de distrugere a exportatorilor din Romania a inceput deja sa devina vizibil conform aprecierilor secretarului general al ANEIR, Mihai Ionescu.

"Va continua procesul de inmormantare a exportului romanesc. Am propus unele masuri catre Guvern, dar ele nu pot compensa raul facut prin continuarea procesului de apreciere a leului. Sustinem reducerea fiscalitatii si diminuarea pretului la utilitati" ne-a declarat Ionescu.
In 2005 balanta comerciala a inregistrat un deficit de aproape 10 miliarde euro, in crestere cu 3 miliarde fata de 2004. In concluziile FMI nu se mai aminteste despre problema contului curent, ceea ce sugereaza fie ca deficitele prognozate sunt pe un trend multumitor, fie ca dezechilibrul extern este tratat ca un rau necesar.

In 2005 deficitul de cont curent s-a majorat cu 35% ceea ce demonstreaza ca romanii continua sa consume mult mai mult decat produc.

Acceptarea unei continuari a aprecierii monedei nationale poate fi vazuta si ca o noua masura de restructurare a economiei romanesti, intrucat un leu mai puternic afecteaza competitivitatea exportatorilor si accentueaza concurenta din partea produselor importate.

Aprecierea leului va afecta serios industria textila

Producatorii de textile din Romania inca se mai confrunta cu probleme din cauza costurilor energetice si a presiunii monedei europene, iar exporturile romanesti de textile vor inregistra o scadere cu aproape sase la suta, in 2006, a declarat, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare , Maria Grapini.

"In 2005, exportul de confectii a scazut cu circa trei procente fata de 2004. Estimam ca in 2006 scaderea va fi mai mare decat in 2005, probabil ca va fi dubla", a adaugat Maria Grapini.
Potrivit statisticilor, in 2004, Romania a exportat textile in valoare de aproape cinci miliarde dolari (peste patru miliarde euro), iar in 2005, de circa 4,21 miliarde euro.

"2006 este marcat de presiunea pe moneda euro, care iar ne-a surprins cu contractele negociate. Noi am primit prognoza pentru 2006 cu o valoare pentru un euro de 3,55 lei, insa dupa cum am inceput anul, nu credem in ea", a explicat Grapini, precizand ca, in conditiile in care euro scade, intreprinzatorii incaseaza mai putini lei, costurile de productie cresc iar nu mai sunt rentabile.

"Exista firme romanesti care doresc sa-si inchida afacerile, pentru ca isi dau seama ca exista posibilitatea sa falimenteze", a mentionat Grapini.

Euro a scazut sub 3,5 lei

Moneda europeana a coborat, marti, sub pragul de 3,5 lei, miscare survenita pe volume de tranzactionare obisnuite, fara operatiuni spectaculoase, dar previzibila in contextul evolutiilor din sedintele precedente. "Cursul a incercat timid in mai multe randuri nivelul de 3,5 lei/euro, care putea fi spart mai devreme daca nu exista frica de o interventie a bancii centrale", a declarat dealerul unei banci. BNR a anuntat un curs de referinta de 3,4954 lei/euro, cu aproape un ban sub cel publicat in sedinta de luni. Moneda americana s-a mentinut la nivelul de 2,933 lei.

Primele transferuri de marti au fost operate la 3,5030 - 3,5080 lei/euro, iar cotatiile chiar au urcat cu 0,1 bani, punctand maximul zilei de 3,50404 - 3,5090 lei/euro. De la acest nivel, majoritatea ordinelor din piata vizau vanzarile de valuta, iar cursul a coborat treptat. Minima atinsa imediat dupa publicarea referintei s-a plasat la 3,4920 - 3,4970 lei/euro, iar in jurul orei 14.00, cotatiile se plasau in intervalul 3,4950 - 3,4990 lei/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri