Cresterea economica a Romaniei va incetini anul viitor la 0,5%, de la un ritm de 2% in acest an, din cauza masurilor dure de austeritate si a expunerii la criza europeana a datoriilor, potrivit noilor estimari ale Economist Intelligence Unit (EIU), informeaza Mediafax.

Institutul avertizeaza totodata ca rezistenta la masurile de austeritate ar putea crea instabilitate.

La cea mai recenta evaluare a acordului cu FMI, autoritatile romane si institutiile financiare internationale au mentinut prognoza de crestere economica de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.

In raportul EIU se arata ca regiunea balcanica, in care include Romania, Bulgaria, Croatia si Serbia, este expusa semnificativ la problemele Greciei, din cauza investitiilor, comertului, remiterilor, precum si a legaturilor bancare.

EIU anticipeaza pentru aceasta regiune o crestere economica de 1,5% in acest an si de numai 0,3% in 2012. Inflatia va incetini in 2012 de la un nivel de 5,9% estimat pentru acest an la 3,7%.

Economia Bulgariei va stagna anul viitor, dupa un avans modest in acest an.
Institutul anticipeaza ca Uniunea Europeana va reintra in recesiune in 2012, cand va inregistra o contractie economica de 0,7%, de la un avans de 1,5% prognozat pentru acest an.

Pentru zona euro, EIU prognozeaza o crestere economica de 1,4% in acest an si o contractie de 1,2%.

In schimb, Guvernul si FMI mizeaza in 2012 pe o crestere economica in jurul a 2%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Cum se vor acorda zilele libere pentru părinți și câti bani vor primi aceștia
Setari Cookie-uri