Comisia Europeana a decis reluarea platilor prin POR, gestionat de Ministerul Dezvoltarii, iar facturile de aproximativ 200 milioane de euro ar putea fi decontate pana la finele anului, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.

"Am primit oficial aceasta informatie la prima ora. Recunosc ca noi de fapt stiam de aseara", a afirmat Udrea, mentionand ca ministerul a indeplinit toate solicitarile Comisiei Europene, potrivit Mediafax.

Ea a adaugat ca exista lucrari efectuate, facturate si nedecontate in valoare de circa 200 milioane de euro, bani pe care spera ca Romania sa ii atraga pana la finele acestui an.

Ministerul a anuntat intr-un comunicat decizia Comisiei Europene de a relua rambursarea cheltuielilor eligibile catre beneficiarii proiectelor din cadrul Axei 2 privind proiectele de investitii in infrastructura de transport regionala si locala, sistate in iunie 2011.

Atunci cand Comisia Europeana a sesizat existenta unor nereguli la procedurile de achizitii publice derulate de catre beneficiarii Axei 2, autoritatile de la Bruxelles au intrerupt temporar plata facturilor inregistrate pe aceasta axa.

Pentru deblocarea platilor de catre Comisia Europeana, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a verificat toate achizitiile publice derulate de catre beneficiari in cadrul Axei 2, iar acolo unde a fost cazul s-au aplicat si corectii
financiare. MDRT va aplica in continuare corectii financiare ori de cate ori va fi cazul.

Totodata, datorita modificarilor operate, MDRT/AM POR va efectua toate verificarile ex-post pentru proiectele finantate prin program. Pentru a evita conflictele de interese a fost introdusa obligatia depunerii unor declaratii pe proprie raspundere din partea beneficiarilor si a fost incheiat un protocol cu Agentia Nationala de Integritate, singura entitate nationala care poate verifica conflictul de interese .

POR este unul dintre programele operationale romanesti agreate cu Uniunea Europeana, aplicabil tuturor celor opt regiuni de dezvoltare. Finantarea UE reprezinta 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).

Rata de absorbtie a Fondurilor Structurale si de Coeziune era, la 30 noiembrie, de 3,72%, potrivit datelor publicate, marti, de Ministerul Afacerilor Europene, cel mai ridicat nivel de absorbtie (7,53%) fiind inregistrat in cazul POR, iar cel mai scazut (1,89%) la POS Mediu.

Leonard Orban: Anuntul deschide portile pentru alte decizii

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a salutat decizia CE de reluare a rambursarii de plati prin POR, adaugand ca aceasta decizie "deschide portile" pentru alte hotarari similare pentru celelalte programe operationale.

"Salut decizia CE de reluare a rambursarii de plati pentru POR", a spus Leonard Orban, dupa anuntul facut de Elena Udrea.

Orban a adaugat ca aceasta decizie "deschide portile" pentru decizii similare pentru celelalte programe operationale in cazul carora autoritatile romane au decis in vara sa nu mai trimita la Bruxelles cereri de rambursare.

Leonard Orban a spus ca "este o chestiune de zile" reluarea rambursarilor pe celelalte programe operationale.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Reactie a Comisiei Europene in cazul Laurei Codruta Kovesi