Guvernul a stabilit, miercuri, o lista de 29 sectoare de activitate pentru care se pot negocia si incheia contracte colective, a anuntat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, citat de Mediafax.
La sfarsitul lunii septembrie, Ministerul Muncii a propus in dezbatere publica 25 sectoare de activitate pentru care se pot negocia si incheia contracte colective, fata de 39, cat au propus, in luna mai, confederatiile sindicale.

Cele 25 de sectoare de activitate propuse atunci de minister sunt Agricultura, piscicultura si pescuitul - Silvicultura si economia vanatului - Activitati veterinare, Industria extractiva, Petrol, gaze si energie, Industria alimentara, bauturilor si tutunului, Industria textile, produse textile, imbracaminte pielarie si incaltaminte, Exploatarea si prelucrarea primara a lemnului - fabricarea hartiei si a produselor din hartie, Industria chimica si petrochimica, Industria materialelor de constructii - Industria sticlei si a ceramicii, Metalurgie - constructii de masini - Industria echipamentelor electrice, electronice si mecanica fina, Industria mobilei - alte activitati industriale, Servicii comunitare si utilitati publice.

Gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare si de protectia mediului, Constructii civile si industriale, Comert, Transporturi terestre si servicii conexe, Transporturi pe apa si servicii conexe, Turism, hoteluri si restaurante, Mass-media si activitati culturale - Tiparirea si reproducerea pe suporti a inregistrarilor, Tehnologia informatiei si telecomunicatii, Activitati financiare, bancare si de asigurari, Servicii asistenta, consultanta, support - Activitati asociative diverse - Posta si curierat, Administratie publica - Activitati ale organizatiilor si organismelor extrateritoriale, Invatamant si cercetare, Sanatate si Asistenta sociala, Activitati sportive, jocuri de noroc si pariuri -Activitati diverse sunt alte sectoare introduse pe lista.

Confederatiile sindicale au propus, in luna mai, impartirea economiei in 39 de sectoare de activitate, ceea ce ar fi insemnat ca in Romania puteau fi 40 de salarii minime pe economie, cate unul pentru fiecare sector plus sistemul bugetar.

Secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Adrian Izvoranu, declara atunci ca la nivelul Uniunii Europene sunt 40 de sectoare de activitate, iar la nivelul Organizatiei Internationale a Muncii sunt 21 de sectoare.

In prezent, in Romania sunt doua salarii minime pe economie, respectiv 670 de lei propus de Guvern si 710 lei prevazut in Contractul colectiv de munca unic la nivel national. Pentru anul viitor, Guvernul a majorat salariul minim la 700 lei.

In toamna, Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" si Blocul National Sindical au anuntat proteste in fata Ministerului Muncii, nemultumite ca proiectul de act normativ privind stabilirea sectoarelor de activitate nu a fost finalizat si aprobat in termenul stabilit prin lege.

Dupa doua zile de proteste, sindicalistii au suspendat actiunea de pichetare, precizand ca daca revendicarile lor nu vor fi solutionate, vor relua actiunile sindicale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri