Romania va avea in acest an crestere economica si va infirma profetiile economice care mizeaza pe "revenirea recesiunii", avand in vedere masurile implementate de reechilibrare bugetara si investitiile in infrastructura, sustine Elena Udrea.
"Romania nu numai ca va trece mai usor peste tumultul crizei datoriilor suverane ale tarilor din Zona Euro, dar o va face cu o continuare a avansului economic", spune Udrea pe blogul personal.

Udrea este convinsa ca perspectivele macroeconomice sunt mult mai bune in acest an decat in 2011 si puncteaza realizarile anului trecut. Romania a avut o crestere economica de cel putin 1,5%, potrivit estimarilor, gratie unui an agricol foarte bun, a inregistrat cea mai redusa inflatie de dupa 1989, fiind prima data cand BNR si-a atins tinta de inflatie, si se va incadra in tinta de deficit de 4,4% din PIB.

Totusi, optimismul trebuie sa fie moderat si Romania trebuie sa nu uite de prudenta in politicile fiscale, mai ales ca 2012 este si un an electoral.

"Romania are toate parghiile necesare pentru a rezista unui al doilea val al crizei economice", spune Elena Udrea.

Daca Polonia a reusit sa reziste recesiunii in primul val al crizei, Romania are sanse mari, in opinia politicianului, sa evite o a doua recesiune.

Cu toate acestea, perspectivele de crestere ale economiei romanesti au coborat semnificativ, de la un avans de 4% al PIB, despre care se vorbea pana in toamna anului trecut, la un maximum 2%, ca urmare a inrautatirii situatiei in zona euro.

Guvernul si Fondul Monetar International (FMI) au estimat ca economia Romaniei va avansa in acest an cu un ritm cuprins intre 1,8% si 2,2%, dar unele estimari ale economistilor din marile banci sunt chiar mai pesimiste.

Totusi, Elena Udrea crede ca doua lucruri vor garanta avansul economiei in 2012: absorbtia fondurilor strucurale si investitiile publice.

Ministerul pe care il conduce Elena Udrea va finaliza contractarile si va primi chiar si sume suplimentare de la programele neaccesate. De asemenea, sumele alocate cofinantarii au crescut cu 50% in 2012 fata de anul trecut, de la 8 miliarde lei la 12 miliarde lei.

In ceea ce priveste investitiile publice ca procent din PIB, Romania a ocupat prima pozitie din Uniunea Europeana, surclasand chiar Polonia. Situatia s-ar putea repeta si in 2012, cand cheltuielile bugetare pentru investitii vor creste cu 2,4 miliarde lei, pana la 37,8 miliarde lei, urmand sa ajunga la 6,5% din PIB.

Sursa foto: blogul Elenei Udrea
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri