Volumul cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut cu 1% in serie ajustata fata de octombrie, dar a urcat cu aproape 2% fata de luna similara din 2010, in timp ce pe primele 11 luni s-a inregistrat o scadere cu 4% serie ajustata, potrivit datelor Institutului National de Statistica, date publicitatii de Mediafax.

In luna noiembrie 2011, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut fata de luna precedenta atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,3% respectiv, cu 1,0%.

Pe date ajustate, evolutia a fost determinata de scaderea inregistrata la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-1,8%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, in magazine specializate a crescut cu 0,6%. Vanzarile de produse nealimentare au ramas neschimbate.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 2,8 % respectiv, cu 1,9%.

In serie bruta, cresterea s-a datorat vanzarilor de produse nealimentare (+7,4%) si a comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+3,1%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au scazut cu 3,3%.

Datele ajustate indica o revigorare a vanzarilor de produse nealimentare (+7,2%) si a comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+4,6%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au scazut cu 4,9%.

In perioada primele 11 luni, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut fata de perioada perioada similara din 2010, atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 3,3% respectiv, cu 4,0%.

Potrivit INS, scaderea in serie bruta a fost cauzata de reducerea vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-7,0%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-2,7%) si a vanzarilor de produse nealimentare (-0,7%).

In serie ajustata, caderea se explica prin reducerea vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-7,5%), scaderea comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-3,2%) si a vanzarilor de produse nealimentare (-0,8%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cati bani scoatem in plus pentru un plin de carburant