Romanii au consumat anul trecut mai multe produse alimentare de baza fata de 2004. Consumul de alimente a inregistrat in 2005 acelasi trend crescator, care a inceput sa se manifeste inca din 2001, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

In 2005, romanii au consumat cu 11% mai multa carne si produse din carne - de la o medie de 58,4 kg/locuitor in 2004 la 64,8 kg/locuitor - si cu aproape 3% mai mult lapte si produse din lapte, de la un consum mediu de 226,3 litri/locuitor la 232,9 litri/locuitor.

Potrivit MAPDR, consumul de carne de vita a crescut cu 20,7%, inregistrand 9,9 kg /locuitor in 2005 fata de 8,2 kg/locuitor in 2004, cel de carne de porc cu 13,1%, (de la 28,3 kg la 32 kg/locuitor), iar consumul de pasare a inregistrat o crestere cu 8,2%, de la 19,6 la 21,2 kg/locuitor.

Consumul de carne, jumatate din media tarilor UE din cauza preturilor

Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC) si presedinte al patronatelor din industria alimentara - Romalimenta, considera ca in ciuda unei cresteri, in medie, cu 15% a consumului de carne si produse din carne de porc in 2005 fata de 2004, in Romania se consuma doar jumatate fata de media tarilor din UE. Carnea de porc, in opinia presedintelui Romalimenta, ocupa in Romania primul loc in privinta consumului, fiind urmata de carnea de pui si de cea de vita. "In privinta consumului de carne de oaie, acesta este aproape inexistent, iar cel de peste extrem de scazut fata de media UE", considera presedintele ARC.

Pentru 2006, Sorin Minea estimeaza un declin al consumului de carne, din cauza lipsei de bani. In februarie s-a inregistrat o scadere dramatica a vanzarilor de carne de porc fata de media ultimilor 5-6 ani, considera Sorin Minea. Potrivit MAPDR, consumul mediu de carne de oaie si de capra, in 2005, a scazut cu 21,7 la suta, de la 2,3 kg/ locuitor la 1,8 kg/locuitor in 2005, o explicatie in aceasta privinta fiind cantitatile ridicate de carne de oaie si de animale vii care pleaca la export.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri