Retrogradarea Austriei ar putea sa afecteze cresterea economica a Romaniei, in contextul in care investitorii se vor uita de doua ori inainte sa investeasca in Europa de Est, ca urmare a costurilor de finantare mai mari care vor creste si costul capitalului.
Potrivit analistului Florin Citu, retrogradarea Austriei a fost o surpriza si cea care are cel mai mare impact asupra Romaniei, intrucat Austria se bazeaza foarte mult pe investiile realizate in spatiul Europei Centrale si de Est (ECE).

"Pentru Austria este clar ca la un moment dat aceasta decizie se va reflecta intr-un cost de finantare mai mare, care inseamna pentru noi un capital mai scump pentru investitii", a explicat Citu.

Desi, probabil ca proiectele viabile in Romania vor primi finantare in continuare, cand capitalul este scump un investitor va alege cele mai bune oportunitati, ceea ce inseamna ca Romania trebuie sa devina din ce in ce mai atractiva pentru investitii, capitol la care avem in continuare de suferit.

Agentia Standard and Poor's a taiat vineri ratingul pentru noua economii din zona euro si l-a reconfirmat pentru alte sapte. Doua din tarile din zona euro au fost retrogradate la categoria de "junk", iar Franta si Austria au pierdut ratingul 'AAA'.

"Nu decizia unei agentii afecteaza cresterea economica, ci apetitul pentru investitii, pentru ca atunci cand o agentie iti atrage atentia asupra unor riscuri te vei gandi de doua ori inainte de a face unele investitii. Poate ca nu va fi cazul extrem in care sa se opreasca niste investitii in Romania, dar vor fi intarziate", a mai spus Florin Citu.

Decizia S&P este cu mult in urma pietelor

Totusi, retrogradarile suferite de noua economii din zona euro nu au avut un impact prea mare in piete, investitorii nefiiind luati prin surprindere, in conditiile in care, dupa cum noteaza Lucian Isar pe blogul personal, decizia S&P "nu face decat sa vina in urma riscurilor implicit atasate de catre cotatiile de piata ale diferitelor instrumente cu risc suveran".

"In termeni de risc relativ este o miscare in directia buna, deoarece anterior o sumedenie de clase de rating aveau cotatii intr-o plaja mare de dobinda. Spre exemplificare tari cu acelasi rating se puteau imprumuta unele la 2.5% altele la 4.5%", a explicat Isar.

Astfel, anuntul S&P nu va avea un impact mare in piata intrucat "preturile includ probabilitati de faliment mai mari decat cele sugerate de actualele ratinguri".

In ceea ce priveste riscurile ca bancile din Romania sa se finanteze mai scump, Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania, crede ca decizia de retrogradare a Austriei va avea o influenta limitata din doua motive.

In primul rand, explica Hancila, Romania se finanta deja din strainatate destul de scump, din cauza cresterii CDS-ului, si in al doilea rand finantarile noi din Austria vor fi destul de scazute in perioada urmatoare.

"Oricum bancile din Romania se finanteaza foarte scump la costul CDS-ului pentru Romania si nu in functie de ratingul bancii mama. O usoara crestere a costului de finantare ar putea sa apara, dar efectul nu va fi major", a mai spus economistul Volksbank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri