Echilibrarea alocarii investitiilor in diversele piete ii obliga pe directorii financiari (CFO) sa gestioneze constant presiuni contradictorii - interesul de a profita de oportunitatile de crestere din pietele emergente pentru a contracara performanta lenta din pietele dezvoltate, precum si necesitatea de a proteja sursele de profit din pietele dezvoltate, se arata intr-un sondaj realizat de Ernst & Young la nivel mondial.
Lipsa de precedente istorice si de acces la informatii de incredere limiteaza capacitatea directorilor financiari de a raspunde la intrebarile investitorilor privind momentul in care vor avea un profit in urma investitiei lor. In pofida atractivitatii evidente a pietelor cu crestere rapida, cresterea mai lenta de pe pietele dezvoltate isi ia inca partea leului in privinta veniturilor si a profiturilor care trebuie mentinute ca sa se finanteze strategia de dezvoltare. E de inteles, prin urmare, avand in vedere diferentele dintre aceste piete, cat de dificil e rolul directorilor financiari in echilibrarea alocarii investitiilor”, potrivit raportului Ernst & Young.

Astfel, directorii financiari sunt in dificila situatie de a gestiona un echilibru complex al investitiilor pe doua piete cu caracteristici foarte diferite, cu profile diferite in privinta raportului risc/profit si cu performante diferite.

Alocarea echilibrata a investitiilor intr-un moment in care concurenta pentru capital este atat de acerba, le impune directorilor financiari sa se concentreze pe o strategie de comunicare care sa asigure investitorii ca echipa de management detine controlul asupra actiunilor dezvoltate pe aceste piete.

Potrivit Ernst & Young, directorii financiari trebuie sa fie pregatiti pentru relatia cu un nou tip de investitor, cu un apetit diferit pentru risc.

Marea majoritate a celor chestionati (84% dintre CFO si 63% dintre investitori) cred ca cresterea nivelului de risc si a volatilitatii profitului in urma investitiei asociate cu intrarea pe pietele cu crestere rapida va atrage dupa sine o nervozitate sporita in randul investitorilor.

„Pentru a preveni aceasta nervozitate, directorul financiar va trebui sa prezinte cat mai clar strategia companiei si sa-i tina permanent informati pe investitori depre stadiul de dezvoltare al acestei strategii. Pe masura ce companiile dezvolta modele de business tot mai riscante si mai complexe, atat pe pietele dezvoltate cat si pe cele cu crestere rapida, investitorii vor tot mai multe informatii despre cum vede un CFO evolutia pietei, precum si strategii de management al riscului mai complexe”, se arata in raportul Ernst & Young.

Studiul companiei de consultant financiara si audit include rezultatele interviurilor cu 759 de directori financiari si investitori din companii de top din intreaga lume, precum si rezultatele a doua sondaje realizate de Economist Intelligence Unit cu 244 de investitori profesionisti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri