Guvernul a aprobat acordul care prevede plata esalonata a datoriei istorice a Irakului, in conditiile acordului semnat de statul asiatic cu creditorii din Grupul de la Paris. Executivul spune ca vom recupera 976 de milioane de dolari
Irakul va plati prima transa a datoriei istorice pe care o are catre Romania la 1 ianuarie 2009, iar ultima transa la 1 ianuarie 2028, potrivit unui comunicat al Guvernului, care a aprobat, saptamina trecuta, acordul bilateral privind reglementarea datoriei autoritatilor irakiene fata de tara noastra.

In urma negocierilor avute cu partea irakiana, se estimeaza ca suma incasata de partea romana va fi de minimum 976,9 milioane de dolari SUA. Aceasta suma reprezinta aproximativ 60% din suma initial revendicata de partea romana, care este de 1,7 miliarde de dolari SUA, inregistrata, in prezent, extrabilantier in contabilitatea publica, se arata in comunicat.

Irakului i s-au sters 80% din datorie

Irakul a semnat, in toamna anului 2004, un acord cu Clubul de la Paris, care include principalii sai creditori (nu si Romania, insa) prin care 80% din datoria totala a tarii asiatice vor fi sterse pe parcursul a trei etape. Datoria Irakului catre acesti creditori se ridica la 33 de miliarde de dolari, dar datoria totala este mult mai mare, de peste 140 de miliarde. Creditorii din Clubul de la Paris au sters 80% din datorie cu conditia ca Irakul sa incheie un acord cu FMI. Daca nu se incheie acordul sau daca se incheie, dar intelegerea este abandonata, intelegera cade in sensul ca 20% din ce s-a hotarit initial ca se sterge va fi platit de partea irakiana.

Dupa semnarea acordului cu creditorii din club, Irakul s-a angajat ca nu va semna nici un acord cu alti creditori prin care acestia sa obtine conditii mai avantajoase de recuperare a datoriei. Ca atare si Romania, care nu este membra a Clubului, a trebuit sa accepte reducerea datoriei, pentru ca Irakul nu ne putea oferi mai mult doar noua, riscind sa anuleze intelegerea cu Clubul.

Potrivit comunicatului Guvernului, Romania a obtinut de la partea irakiana citeva avantaje in plus fata de termenii acordului cu Clubul de la Paris, cea mai importanta fiind aceea ca ni s-au recunoscut dobinzi de intirziere pentru datoria neplatita pina in 2004, desi, potrivit intelegerii initiale, dupa 1990, partea romana nu putea cere dobinzi de intirziere. In plus, in cazul in care nu se incheie un acord cu FMI, Romania ar putea recupera aproximativ jumatate de miliard de dolari in plus fata de suma stabilita in acord.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri