Costul asigurarii datoriilor statului roman impotriva riscului de neplata s-a redus cu 6,6% in ultima saptamana, potrivit datelor Bloomberg citate de Andreea Vass.
Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Romaniei a scazut de la 460 puncte pe 15 ianuarie, la 420 de puncte pe 23 ianuarie.

CDS-ul Romaniei se menține mai redus decat in Italia, Ungaria, Irlanda, Portugalia si Grecia. Situatia din Grecia plaseaza aceasta tara in afara statelor pentru care se poate calcula un nivel rezonabil al CDS-ului.

Spania și Bulgaria sunt in continuare mai puțin riscante decat Romania, cu valori ale CDS-urilor cifrate la 362 si respectiv 368 de puncte.

CDS-ul determina randamentul cerut de investitorii straini pentru achizitia de titluri suverane. In plus, evolutia acestora influenteaza si costul finantarii externe pentru companii si banci.

Nivelul CDS pentru Romania a crescut cu 75% de la inceputul lunii august 2011 și pana in prezent, pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare internationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri