Guvernul va institui o perioada de cinci ani in care creditorii statului nu vor mai putea declansa procedura de executare silita sau de sechestru asigurator asupra actiunilor primite ca garantie la diverse companii nationale si in care nici statul nu mai poate garanta credite cu astfel de actiuni, potrivit Mediafax.
Interdictia temporara care va limita dreptul de gaj general al creditorilor statului va fi justificata de Executiv prin "fragilitatea economiei romanesti", afectata de criza economica, ce impune mentinerea stabilitatii functionale a companiilor din domenii strategice ale economiei nationale si a predictibilitatii bugetului de stat pentru plata salariilor, serviciilor medicale si educationale.

Masura va fi luata de Guvern printr-un proiect de lege, initiat de Ministerul Finantelor, ce va modifica Legea 83/1997 pentru privatizarea societatilor comerciale bancare la care statul este actionar, instituind astfel insesizabilitatea actiunilor statului la societatile comerciale bancare, si Legea 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, prin care aceeasi masura va fi aplicata si pentru restul companiilor de stat.

Actiunile statului la companii nationale pot reprezenta garantii pentru imprumuturile contractate si pot fi incluse in gajul general al creditorilor. In caz de neplata a imprumutului, creditorii pot apela in instanta la prevederile Codului de procedura civila si solicita declansarea procedurii de urmarire silita sau de sechestru asigurator asupra acestor actiuni.
Statul detine participatii majoritare sau integrale la 937 de companii, ale caror venituri au avut in 2010 o pondere de 16% in Produsul Intern Brut.

La aceasta se adauga dividendele corespunzatoare participatiei statului, virate la buget, si care in acelasi an 2010 au avut o pondere in PIB de 0,34%. Ministerul Finantelor, initiatorul actului normativ, aminteste ca din aceasta categorie fac parte atat CEC Bank, cu un capital social de peste un miliard lei si o cota de piata de 6,37%, cat si EximBank, cu un capital social de 800 milioane lei si cota de piata de 1,18%.

"Aceste societati opereaza in domenii strategice ale economiei - energetic, transporturi aeriene, feroviare, navale, in domeniul bancar -, interferand si influentand semnificativ si functionarea operatorilor din alte ramuri economice. Lichiditatea, solvabilitatea si functionabilitatea acestor societati impacteaza asupra stabilitatii ansamblului economiei. Prin obiectul de activitate, cu servicii de larg interes larg pentru cetateni, aceste societati prezinta o importanta particulara si din perspectiva sociala", se arata in document.

Importanta strategica pentru economie a companiilor nationale va reprezenta astfel, alaturi de necesitatea unei stabilitati a bugetului de stat, argumentul cu care Guvernul va institui o perioada de cinci ani de insesizabilitate a actiunilor statului la societatile comerciale, inclusiv cele bancare, si va limita pe aceeasi perioada dreptul statului de a constitui garantii asupra actiunilor pe care le detine la aceste societati.

In pregatirea acestei decizii, Ministerul Finantelor invoca jurisprudenta Curtii Constitutionale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), conform careia dreptul de proprietate, inclusiv drepturile de creanta impotriva statului, "este un drept ce comporta limitari", pastrand proportionalitatea intre cerintele de interes general ale comunitatii si drepturile fundamentale ale individului.

Ministerul considera astfel ca limitarea temporara a masei sesizabile a bunurilor statului este "rezonabila" si proportionala cu obiectivele legitime de interes public national.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri