Perspectivele economiei globale se vor deteriora in acest an, estimeaza aproape jumatate dintre cei 1.258 de directori generali din intreaga lume intervievati de compania consultanta si audit PwC, iar doar 15% dintre respondenti se asteapta la o imbunatatire a economiei in anul in curs.
Cu toate acestea, directorii generali sunt mult mai increzatori in perspectivele de crestere ale propriilor companii in urmatoarele 12 luni, 40% dintre respondenti mizand pe afaceri in crestere in 2012, ceea ce arata ca directorii generali au invatat cum sa gestioneze companiile in perioade dificile si imprevizibile, scrie Mediafax.

Directorii generali sunt mai pesimisti cu privire la perspectivele de crestere pe termen scurt ale companiilor lor decat la inceputul anului trecut, atunci cand 48% se declarau "foarte increzatori" ca vor inregistra venituri in crestere. Cu toate acestea, nivelul de incredere ramane mai ridicat decat in perioada 2008-2009, atunci cand numai 20-30% dintre directorii generali credeau in perspectivele de crestere ale companiilor lor pe termen scurt.

In plus, mai mult de jumatate dintre directorii generali din intreaga lume se asteapta sa faca angajari in urmatoarele 12 luni, desi imaginea este diferita in functie de sector, industria media si divertismentului raportand cel mai mare numar de angajari potentiale in 2012.

Deloc surprinzator, apreciaza autorii raportului, cei mai pesimisti s-au declarat directorii generali din Europa de Vest, preocupati de criza datoriilor suverane.

Majoritatea (80%) dintre directorii generali se declara ingrijorati de incertitudinile privind cresterea economica, 64% de instabilitatea pietelor de capital, 60% de modalitatile prin care vor incerca guvernele sa rezolve chestiunea deficitelor bugetare si a datoriei publice, 58% cu privire la volatilitatea cursului de schimb, iar 56% cu privire la supra-reglementare. De asemenea, 56% dintre directorii generali sustin ca actuala criza a datoriilor suverane din Europa le-a afectat deja companiile, insa 45% precizeaza ca au luat masuri de precautie.

"Increderea directorilor generali este clar pe un trend descendent, acum cand se confrunta cu urmarile recesiunii. Acestia sunt dezamagiti de evolutia economiei globale si de ritmul lent al redresarii. Optimismul care a inceput sa se refaca dupa caderea din 2008 incepe sa se estompeze", a declarat Dennis Nally, presedinte, PwC International.

Increderea directorilor generali pe termen mai lung s-a deteriorat de asemenea, 46% dintre acestia s-au declarat "foarte increzatori" in perspectivele de crestere ale companiilor lor in urmatorii trei ani, in scadere fata de nivelul de 51% din 2011. Directorii generali din Europa de Vest si America Latina sunt cei mai pesimisti cu privire la perspectivele din urmatorii 3 ani, in vreme ce 54% dintre directorii generali nord-americani s-au declarat increzatori in cresterea companiilor lor pe termen lung.

Potrivit directorilor generali, cea mai buna oportunitate de crestere strategica in urmatoarele 12 luni va veni din extinderea cotelor de piata pe care activeaza deja, precum si din dezvoltarea de noi produse si servicii, ambele optiuni fiind citate de aproximativ o treime dintre respondenti. Numarul directorilor generali care intentioneaza sa se dezvolte prin fuziuni si achizitii ramane relativ scazut, relansarea pe piata de tranzactii fiind inca o perspectiva indepartata.

Pietele emergente raman o oportunitate vitala de crestere pentru directorii generali. In total, 59% dintre respondenti au declarat ca pietele emergente sunt mai importante pentru viitorul companiilor lor decat pietele mature. Principalele tinte de crestere sunt tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), impreuna cu Statele Unite si Germania. Atunci cand au fost intrebati care sunt primele trei tari pe care le considera prioritare pentru dezvoltarea companiilor lor, directorii generali au indicat 60 de tari diferite.

Gasirea si pastrarea talentelor potrivite reprezinta o preocupare prioritara pentru directorii generali. Numai 30% dintre respondenti s-au declarat increzatori ca vor avea acces la personalul calificat de care au nevoie pentru a pune in aplicare strategia companiei, iar 43% sunt de parere ca a devenit mai dificil sa recruteze specialisti in industria in care activeaza.

In ciuda cresterii economice lente, companiile se pregatesc sa faca angajari, astfel ca mai mult de jumatate dintre directorii generali au declarat ca au sporit personalul in cadrul companiilor lor in ultimele 12 luni, iar un procent similar estimeaza ca acest trend va continua.

Deficitul de forta de munca inalt calificata a fost reclamat de 53% dintre directorii generali drept o amenintare pentru dezvoltarea companiilor lor. Alte amenintari mentionate se refera la cresterea posibila a taxelor (55%), schimbarea comportamentului de consum al consumatorilor (50%), costurile energiei (46%), dificultatea asigurarii finantarii pentru dezvoltare (40%), aparitia unor noi competitori pe piata (38%), siguranta lanturilor de aprovizionare (34%), si infrastructura inadecvata (30%).

Rezultatele sondajului au fost date publicitatii in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri