Atragerea fondurilor europene, crearea locurilor de munca si redeschiderea exploatarilor miniere au fost principalele teme economice abordate in discursul presedintelui Traian Basescu, menite sa calmeze situatia tensionata din tara, care planeaza de aproape doua saptamani asupra Romaniei.
Wall-Street.ro va prezinta cele mai importante teme economice atinse de seful statului in discursul sau, dar si cat de realiste sunt in acest context economic.

1. Populatia a scos tara din recesiune

Presedintele a recunoscut ca masurile precum cresterea taxei pe valoarea adaugata (TVA), reducerea salariilor in sectorul bugetar, introducerea contributiei pentru sanatate la pensiile de pana la 750 lei i-au determinat pe oameni sa iasa in strada, dar ca datorita eforturilor populatiei, Romania a iesit din recesiune.

“Sper ca la mijlocul lunii februarie cifrele de la Statistica sa confirme ca am inregistrat o crestere economica in jurul a 2,5% din PIB”, a afirmat Basescu.

Anul 2011 a fost unul benefic pentru economia Romaniei. Desi, analistii estimau la inceputul anului trecut ca PIB-ul va avansa cu 1,5% in 2011, recolta buna din agricultura a turat la maxim motoarele economiei.

Cu toate acestea, 2012 nu se anunta un an prea optimist pentru Romania, avand in vedere ca analistii dau ca sigura intrarea zonei euro in recesiune. Previziunile merg de la o crestere economica de 0,8%, prognoza oferita de curand de BERD, dupa ce, in luna octombrie a anului trecut, economistii institutiei internationale vedeau un avans de 3,8%, pana la 2,25%, nivel estimat de guvern in scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International (FMI).

2. Absortia fondurilor europene, prioritara pentru crearea de locuri de munca

Guvernul si-a propus pentru acest an atat o crestere economica ambitioasa, cat si o tinta de deficit bugetar redusa, de 1,9% din PIB. Ce planuri si-a facut executivul pentru a atinge aceste obiective? Simplu, prin atragerea “eternelor si fascinante” fonduri europene.

De la aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, Romania a fost codasa la absortia de fonduri europene, insa, pentru acest an, guvernul si-a propus atragerea a 6 miliarde euro de la UE.

„Va trebui sa cream locuri de munca valorificand banii europeni prin crearea de intreprinderi mici si mijlocii. Absorbtia fondurilor europene este o cheie si prioritate care ar trebui sa fie in atentia oricarui demnitar al statului roman. Avem nevoie de accelerarea programului de autostrazi, avem nevoie de dezvoltarea agriculturii, avem nevoie de dezvoltarea turismului, avem nevoie de dezvoltarea unei industrii alimentare care sa valorifice productia agricola in mediul rural”, spune presedintele Basescu.

Economistul-sef de la Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a precizat, pentru wall-street.ro, ca Romania trebuie sa fie preocupata de doua teme in prezent – la problemele din zona euro, intrucat exista riscuri mari ca Europa sa intre in recesiune si la ce trebuie sa faca pentru a evita adancirea crizei.

“Fondurile europene reprezinta un element cheie. Absortia a 6 miliarde de euro, adica 5% din PIB, ar reprezenta un stimul economic puternic. Daca vom reusi sa atragem aceasta suma? Daca ne uitam la experienta de pana acum, raspunsul este NU, insa daca ne mobilizam raspunsul va fi DA”, a declarat Dumitru.

Acesta a mentionat ca pe langa atragerea fondurilor europene, guvernul trebuie sa continue si reformele structurale, care sunt cruciale si pot conduce la imbunatatirea situatiei economice.

3. Cheltuielile publice: Si mai multe locuri de munca

Presedintele Traian Basescu a precizat ca, in prezent, nu se mai poate miza pe investitiile straine pentru crearea locurilor de munca si ca orientarea corecta a resurselor de investitii pe care le are anul acesta bugetul de stat este esentiala pentru mentinerea slujbelor si cresterea numarului acestora.

Investitiile straine directe (ISD) au scazut cu 36% in primele 11 luni ale anului trecut, la un nivel de 1,64 miliarde euro. Comparativ cu perioada similara din 2008, ISD-urile s-au diminuat de peste cinci ori.

Analistul economic, Aurelian Dochia, spune, pentru wall-street.ro, ca subiectul locurilor de munca este preferat de politicieni in aceasta perioada, dar ca nu acestia creeaza slujbe, ci economia reala.

“Inclusiv presedintele american Obama a tinut un discurs in care a vorbit despre crearea locurilor de munca. Acestea nu sunt create de politicieni, ci de economia reala. Politicienii trebuie sa aiba grija ca legile pe care le adopta sa fie prielnice pentru mediul de afaceri”, a aratat Dochia.

Analistul a explicat ca priveste cu rezerve promisiunile cu privire la atragerea de fonduri europene, pentru ca au mai fost facute in trecut si nu s-au realizat.

4. Rentabilitatea redeschiderii exploatarilor miniere

Seful statului a indicat ca redeschiderea exploatarilor miniere a devenit o activitate rentabila ca urmare a cresterii costului metalelor.

„Una era acum 15 ani cand s-au inchis aceste exploatari si cu totul altul este pretul metalelor in momentul de fata pe piata internationala. De aceea trebuie sa avem curaj sa cream locuri de munca in minerit”, a mentionat Basescu.

Presedintele s-a declarat un sustinator infocat al proiectului de la Rosia Montana, intrucat ar majora veniturile de la bugetul de stat.

Potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers (PwC), companiile miniere de extractie estimeaza ca pretul aurului va creste in acest an pana la 2.000 dolari pe uncie.

In prezent, aurul se tranzactioneaza la un nivel de aproape 1.700 dolari pe uncie.

5. Zona euro intra in recesiune. Basescu: Nu putem fugi de criza in Romania

Zona euro risca sa intre din nou in recesiune in al doilea semestru din 2012, insa Romania va trebui sa faca fata cu resursele proprii acestei crize, a afirmat presedintele Traian Basescu.

Faptul ca Europa va intra in recesiune in acest an nu mai reprezinta un element de noutate in prezent.

Tarile din zona euro se confrunta cu dificultati de finantare din cauza deficitelor bugetare si publice ridicate, astfel ca guvernele europene vor fi obligate sa recurga la masuri de austeritate, iar economiile se vor comprima.

Problemele din zona euro ar putea afecta exporturile si investitiile straine in Romania.

„Nu vedem o decelerare masiva in ramurile exportatoare, pentru ca nici grupul UniCredit nu se asteapta la o recesiune in Europa in acest an. Daca Germania nu va intra in recesiune, atunci zona euro va evita scaderea economica. In al doilea rand, inca exista o cerere ridicata pentru credite din partea sectoarelor economice care nu produc bunuri pentru export, cum ar fi constructiile sau serviciile”, a declarat Dan Bucsa, economist-sef la UniCredit Tiriac Bank.

Promisiunile economice ale sefului statului vor urma sa fie testate in perioada urmatoare, pentru ca presedintele Basescu i-a asigurat pe romani: „sunt de meserie comandant de nava si n-am ratat niciodata destinatia. Nu o s-o ratez nici acum cu Romania”.

1. Ce nota ii dati lui Traian Basescu pentru componenta economica a discursului de miercuri seara? (1, cea mai mica nota; 5, cea mai mare)

2. Care dintre cele 5 teme economice vi se pare cea mai buna si corecta?


Activeaza


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri