Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) apreciaza cresterea economica a Romaniei din ultimii ani si imbunatatirea semnificativa a mediul de afaceri. Oficialii BERD sunt de parere ca provocarea majora pentru Romania o constituie cresterea competitivitatii si a Investitiilor Straine Directe (FDI). Mai mult, lupta impotriva coruptiei ramane obiectivul cheie, mai ales ca Romania intentioneaza sa adere la Uniunea Europeana, in luna ianuarie 2007.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a lansat ultima sa strategie pentru Romania, in care se apreciaza imbunatatirea climatului investitional romanesc, subliniind insa faptul ca printre cele mai importante prioritati se afla problema coruptiei.

Cresterea economica a Romaniei a fost puternica in anii din urma, iar mediul de afaceri s-a imbunatatit semnificativ, provocarea majora fiind cresterea competitivitatii si a Investitiilor Straine Directe (FDI). Mai mult, lupta impotriva coruptiei ramane provocarea cheie, mai ales ca Romania intentioneaza sa adere la Uniunea Europeana, in luna ianuarie 2007.

Romania trebuie sa atraga investitii straine

Economia a crescut cu 8,3 procente, in 2004, si se estimeaza o crestere de patru procente in anul 2005. Romania a facut progrese semnificative cu reforme mai pronuntate in cazul privatizarilor, reforme bancare si restructurari ale intreprinderilor. In ultimii doi ani, Romania a atras mari afluxuri de FDI, gratie imbunatatirii climatului de afaceri si costurilor relativ reduse inca ale fortei de munca. Pentru viitor, Romania are nevoie de o intarire ale recentelor legi si reglementari, de abordarea reformelor sociale majore, de cresterea competitivitatii si imbunatatirea infrastructurii. Cu privatizarea la scara larga aproape completa, eforturile trebuie sa se concentreze pe atragerea mai multor investitii straine de tip green-field, indica Banca.

Printre provocarile majore la care tara este nevoita sa faca fata se numara poluarea aerului, a apei si a solului, ineficienta in utilizarea energiei in sectoarele industriale si in consumul casnic, precum si alinierea pretului gazului pentru consum casnic la preturile internationale.

BERD va extinde aria de imprumuturi pentru Romania

BERD a ajutat Romania in procesul de tranzitie pentru o perioada de 14 ani, constituindu-se in unul dintre cei mai mari investitori, nereferindu-ne aici la grupuri de investitori, ajutorul fiind in valoare de 2,8 miliarde euro pentru aproximativ 178 de proiecte.

Directorul pentru Romania al BERD, Hildegard Gacek, a indicat ca banca va sprijini si in continuare tara in sectoarele infrastructurii, energetic, al sectorului privat si alte sectoare.

BERD-ul va extinde imprumuturile pentru infrastructura pentru noi segmente precum transportul urban, drumurile regionale, parcarile municipale, deseurile si serviciile de incalzire. Pentru a asista integrarea regionala, Banca va sprijini, de asemenea, eforturile guvernamentale de utilizare a structurilor financiare de parteneriat public-privat (Public Private Partnership sau PPP).

IMM-urile vor primi sprijin preferential

Banca va sprijini, totodata, eficientizarea sectorului energetic, cu asistarea in privatizarea companiilor energetice, care, la randul lor, vor ajuta la dezvoltarea generarii si a eficientizarii energiei precum si a unui sistem onest si transparent de tarifare. Banca va incuraja proiecte sustenabile ale comunitatilor locale.

In cazul sectorului privat, Banca va majora suportul in special pentru intreprinderile medii si mari locale.

In stransa cooperare cu Uniunea Europeana si Banca Europeana de Investitii, BERD va continua activ sa faciliteze utilizarea fondurilor pre si post aderare de catre autoritatile romane. Banca va continua programul de relansare a activitati, TurnAround Management, program menit a ajuta managerii locali sa devina competitivi si gata pentru accesul UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri