Datele provizorii de la recensamantul populatiei au schimbat ca din penel produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor al Romaniei, care a urcat cu 750 euro, ca urmare a scaderii populatiei stabile, dar somajul ar putea fi mult mai mare, considera analistii.

Populatia stabila din Romania a scazut la circa 19 milioane locuitori, cu 2,6 milioane mai putin decat la ultimul recensamant, din 2002, potrivit datelor publicate de INS.

Institutul National de Statistica (INS) ia in calcul circa 1,9 milioane de romani care s-au stabilit in afara tarii, dar, potrivit economistului sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, acest numar ar putea "sa fie mic in continuare, intrucat estimarile arata ca ar putea fi in jur de 2,5 milioane de romani in strainatate".

Pana la publicarea datelor INS, PIB per capita lua in calcul populatia din 2002, de 21,6 milioane locuitori.

Astfel, dupa ajustarea populatiei, atat indicatorii de venit, precum PIB-ul pe cap de locuitor, dar si cei referitori la cheltuieli si datorii (datoria publica per capita), vor fi inflatati.

Potrivit calculelor facute de economistul UniCredit, PIB per capita creste cu 750 euro, la 6.832 euro, dar in ciuda acestei ajustari Romania se plaseaza in continuare pe locul 26 in Uniunea Europeana.

Graficul de mai jos arata valoarea nominala a PIB-ului per capita in cele 27 de state membre UE, potrivit datelor din 2010, publicate de Eurostat.



Somajul ar putea fi mult mai mare decat cifrele oficiale


"Efectul asupra indicatorilor care includ populatia, prin ajustarea cu aproximativ 15%, va produce reactii de bucurie ori suparare in functie de agenda. Spre exemplu, va creste PIB-ul pe locuitor dar si rata somajului", a declarat, pentru wall-street.ro, analistul economic Lucian Isar.

Astfel, daca luam in calcul numarul raportat de someri, de circa 700.000, si il raportam la o populatie activa mai mica, somajul va iesi mai mare.

"Cel mai important efect (al datelor de la recensamant - n.r.) va fi asupra somajului, pentru ca populatia activa va fi probabil mai mica", a spus analistul Florin Citu.

Cresterea economica pe termen lung va avea de suferit


"Pe de alta parte, cresterea pe termen lung a Romaniei a fost lovita, pentru ca pe termen lung, dupa ce elimini alte variabile, o economie creste direct proportional cu populatia", a explicat Citu.

El ofera exemplul Statelor Unite si Europei, unde se vad aceste diferente in potentialul de crestere pe termen lung, tocmai datorita politicilor cu privire la imigranti.

Pana la publicarea datelor cu privire la populatia apta de munca si dinamica populatiei active va fi, totusi, destul de greu de estimat impactul asupra cresterii economice pe termen lung.

"Atata timp cat nu ne asteptam la investitii importante in Romania, cresterea economica va accelera prin integrarea unei proportii mai mari din populatia activa in populatia ocupata. Trebuie sa vedem care este potentialul de ocupare", a explicat Dan Bucsa.

El atrage atentia asupra faptului ca romanii plecati in strainatate erau cu siguranta apti de munca, ceea ce inseamna ca Romania ar putea avea acum un deficit de locuitori apti de munca.

De asemenea, Lucian Isar subliniaza ca datele publicate de INS nu fac decat "sa confirme anticiparile si dovedesc diminuarea semnificativa a capitalului uman".

"Diminuarea fortei de munca si imbatranirea pun presiune atat pe potentialul de crestere a economiei, cat si pe asigurarea echilibrelor viitoare", avertizeaza Isar.

Pe de alta parte, Bucsa vede aceasta scadere a populatiei drept o corectie, dupa cresterea artificiala din ultimele doua decenii de comunism, cand avorturile au fost interzise.

"In acelasi timp, datele de la recensamant arata si faptul ca nivelul de trai din Romania nu este atat de ridicat incat sa se realizeze o inlocuire a populatiei, adica sa avem o natalitate peste mortalitate", a mai spus Bucsa.

In plus, "probabil ca o mare parte din populatia apta nu a gasit un loc de munca dupa aspiratii in Romania".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri