BNR cere venituri \"fixe si nete\" celor care vor sa-si ia un credit pentru casa. Asigura contractele \"determinate\" venituri certe?
Punerea pe picior de egalitate a contractelor pe perioada determinata si a celor pe perioada nedeterminata - asa cum propune noul Cod al Muncii - va obliga bancile comerciale sa-si regandeasca strategiile de creditare.

Deocamdata este doar o propunere. Articolul 12 din Codul Muncii se modifica pentru a da patronilor posibilitatea de a face mai usor contracte pe durata determinata. Un efect al extinderii sistemului de contractare a fortei de munca pe o perioada fixa este ca din ce in ce mai putini romani vor putea lua credite imobiliare sau ipotecare.

Normele prudentiale ale BNR cer bancilor comerciale sa dea imprumuturi doar acelor persoane care dovedesc ca au de unde plati pe toata durata contractarii. Altfel spus, vrei bani pe 20 de ani pentru o casa, dovedesti ca ai o sursa de venit timp de 20 de ani. De aceea, bancile comerciale au impus drept conditie contractul nedeterminat care, cel putin teoretic, arata ca exista o sursa constanta de venit.

Prin urmare, pentru o banca, important e sa ai venituri si sa le poti dovedi. O persoana care vrea sa ia un credit ipotecar pe 20 de ani si are un contract de munca pe doar 2 ani, nu poate astazi obtine creditul, spun surse din domeniul bancar.

Venituri, insa, nu inseamna doar un contract de munca, ci si incasari din dividente, chirii, actiuni, sau orice alta sursa care poate fi dovedita cu acte in fata angajatilor bancii. Chiar si o persoana cu un contract de munca pe o perioada nedeterminata a carei venituri nu acopera ratele pentru imprumutul solicitat este nevoita sa arate ca are si alte surse de venit.

Cum vor reactiona bancile in momentul in care se va micsora plaja persoanelor cu contract nedeterminat?

"Ne vom plia. Ce sa facem, sa nu mai dam credite?!", spune Traian Traicu, de la Departamentul de comunicare al BRD.

Cum se vor plia? Deocamdata discutia este "prematura", deoarece nu este cert ca Ministerul Muncii va schimba controversatul articol 12.

Surse bancare spun ca este greu de crezut, totusi, ca BNR sa renunte la normele prudentiale impuse in februarie anul trecut si ca este mult mai de bun simt ca Ministerul Muncii sa revina la forma initiala a textului.

"Nu stiam ca banca cere contract nedeterminat. Poate revenim"

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, spune ca articolul 12 ar putea sa nu mai fie revizuit daca ministerul va constata ca modificarea ar ingreuna accesul populatiei la creditele pentru case.

Gheorghe Barbu recunoaste ca nu s-a gandit la aceasta consecinta a punerii la egalitate a contractelor determinate cu cele nedeterminate, dar promite ca va discuta problema cu sindicatele si patronatele: "Sincer, nu cunosc acest lucru. O sa verificam. Este, intr-adevar, posibil ca aceasta chestiune sa ingreuneze obtinerea de credite, dar repet ca scopul nostru in modificarea articolului 12 nu a fost altul decat sa flexibilizam piata muncii".

Ministrul propune si varianta ca Banca Nationala si bancile comerciale sa usureze conditiile de acces la credite, altfel spus sa renunte sa mai ceara contracte pe perioada nedeterminata celor care contracteaza un credit imobiliar sau ipotecar.

"Daca nu se reorienteaza, o sa ramana cu banii in banci. De altfel, cine iti garanteaza ca daca ai un contract pe perioada nedeterminata o sa ai venitul asigurat pe 20 de ani?! Sau cine ii garanteaza bancii ca firma ta nu da maine faliment?! Eu nu cred ca in lumea asta exista garantia ca locul de munca poate dura o vesnicie. Americanii nu au contracte pe perioada netereminata si iau credite in draci".

Potrivit calculelor ministrului Barbu, in Romania sunt in jur de 4.600.000 de angajati cu contracte de munca, din care doar 3 milioane pot accesa credite pentru case, adica sunt posesori de contracte nedeterminate.

Avantaje si dezavantaje ale contractului de munca pe perioada determinata

Avantaje

- Lucrul pe proiecte are de castigat. Angajatorii care au in derulare proiecte cu o durata mai mare de un an si jumatate vor putea angaja personal pe toata perioada acestuia, fara a fi nevoiti sa reinnoiasca periodic contractele. Un exemplu sunt lucratorii din constructii, angajati doar pe durata de executie a lucrarii.

- Leasingul de personal este avantajat, spune Daniela Necefor, director general Total Business Solutions, o firma de consultanta si recrutare. Contractele "determinate" le permit patronilor sa angajeze mai usor personal pentru o perioada scurta: persoane care sa inlocuiasca angajatii indisponibili, care sa se ocupe de un anume peroiect pe o perioada scurta sau personal necalificat.

- Perioada de proba se poate prelungi, fara a fi delimitata ca atare. Usurinta cu care se pot angaja persoane pe o perioada determinata, le permite angajatorilor sa incheie un contract pe 6 luni, de pilda, timp in care sa testeze angajatul, urmand ca dupa aceea sa se decida daca il pastreaza sau nu.

Dezavantaje

- O stare de nesiguranta pentru angajat. La incetarea contractului pe perioada determinata, angajatorul il poate anunta pe lucrator ca nu doreste sa-l pastreze. Ii este astfel mai usor sa il scoata din echipa fara a-l concedia. Concedierea presupune motivatii, evaluari, solutii alternative, care ar veni in ajutorul angajatului.

-Perioada de proba se poate prelungi practic la 2 ani. Fiecare angajat presupune o investitie de timp si de resurse din partea companiei, iar daca prelungeste prea mult aceasta perioada de proba, investitia in angajatul testat este prea mare, iar daca acesta nu este stimulat sa ramana, poate fi o investitie pierduta.

- Angajatorul poate pierde oameni buni la expirarea contractului. Angajatul poate pleaca, chiar daca angajatorul ar fi vrut sa ii prelungeasca in continuare contractul. Cand se apropie perioada de final a contractului, angajatul poate incepe sa-si caute un alt loc de munca, ceea ce altfel n-ar fi facut. Iar daca gaseste o oferta mai buna pleaca, chiar daca angajatorul este multumit de el si vrea sa ii prelungeasca contractul.

Bucurestenii au luat o treime din totalul creditelor pentru locuinte
Primii...
11.666,14 - Bucuresti
1.822,35 - Cluj
1.660,08 - Timis
1.458,41 - Constanta
1.038,73 - Brasov


Ultimi...
178,52 - Teleorman
175,81 - Dambovita
174,35 - Giurgiu
149,57 - Ialomita
86,66 - Calarasi

Total: 33.339,20 miliarde de lei

NOTA. Sursa: BNR. Studiul "Comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici in profil teritorial" arata ca in decembrie 2004 bancile acordasera populatiei credite imobiliare si ipotecare in valoare totala de aproximativ 900 de milioane de euro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri