Statul acorda cu generozitate facilitati la polite care nu pot fi incheiate
Un ordin recent al ministrului Finantelor arata cat de usor se pot deduce cheltuielile facute anul trecut pentru asigurari private de sanatate, pensii si locuinte. Nu va grabiti totusi cu chitante la Administratiile Financiare, pentru ca nu veti primi nimic. Perioada depunerii declaratiilor de venit global se apropie, iar anul 2004 este ultimul pentru care mai pot fi deduse cheltuielile cu asigurarile private de sanatate si pentru asigurarea locuintei de domiciliu, in limita a cate 200 de euro. Teoretic. Practic, modificarile aduse Codului fiscal nu elimina din 2005 decat niste facilitati care nu au putut fi accesate niciodata. In plus, raman in vigoare deduceri reglementate de mai mult timp, dar de care nimeni nu s-a bucurat candva: contributii de 200 de euro la fondurile de pensii ocupationale si tot atat pentru asigurarile private de sanatate, dar numai in cazul persoanelor cu venituri din activitati independente.

Cum nu au avut probleme in a aproba, elimina sau prelungi facilitati inexistente, oficialii romani si-au gasit timp si pentru a arata contribuabililor cu ce documente ar trebui sa vina la Administratiile Financiare daca deducerile fantoma chiar ar functiona. Potrivit unui ordin al ministrului Ionut Popescu, documentele de atestare a platii trebuie depuse in primavara acestui an impreuna cu declaratia IVG. Altfel, facilitatea se pierde! Situatia este hilara. Ni se spune ce sa aducem pentru a nu primi nimic, spune Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei Pensiilor Administrate Privat (APAPR). Ce s-ar intampla daca, inchipuindu-si ca o reglementare emisa la Finante chiar este litera de lege, un contribuabil ar aduce toate chitantele si documentele specificate si ar solicita sa i se deduca sumele respective?

In cazul politei de sanatate, inclusa in oferta multor societati din tara, ar afla ca nu este incheiata in conditiile legii asigurarilor private de sanatate, la una dintre companiile care au primit autorizatie speciala de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Pana acum nu s-a dat nici o astfel de autorizatie. Legea nu are norme si sistemul nu poate functiona, spune Moldovan. O alta problema provine din faptul ca pentru asigurarile private substitutive (pentru riscuri similare celor acoperite de sistemul public de asigurari de sanatate) ar trebui sa se aprobe transferul unei parti din contributia la sistemul public, insa acesta din urma nu poate suporta o diminuare a veniturilor.

In cazul asigurarilor private de pensii, lucrurile sunt si mai simple. Contribuabilul care ar aduce o polita de viata cu componenta de pensii ar afla de la Finante ca nu este buna decat daca s-a incheiat in sistemul pensiilor ocupationale. Doar pentru acest sistem, care deocamdata nu exista, se acorda deduceri, desi produsele sunt similare celor oferite in prezent de multe companii de asigurari. Mai multe sanse ar putea avea acelasi contribuabil cu asigurarea locuintei. Ordinul ministrului Finantelor il asigura ca doar contractul de asigurare, chitanta, actul de proprietate si actele de stare civila sunt suficiente pentru a deduce prima anuala platita in 2004, in limita a 200 de euro. Nici o reglementare legala nu precizeaza insa pentru ce riscuri acoperite este acceptata deductibilitatea sau daca sunt incluse si bunurile din casa. Surprizele la Administratia Financiara nu sunt astfel excluse nici in acest caz.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri