Reprezentantii pietei de capital si cei ai Ministerului Finantelor Publice s-au intalnit ieri pentru a discuta impozitarea castigurilor obtinute pe piata de capital si tranzactionarea titlurilor de stat. Desi ambele parti au declarat ca aceasta intalnire a fost benefica, existand deschidere catre un dialog productiv, rezultatele au fost departe de asteptari. A fost convenit, insa, ca aceste intalniri trebuie organizate lunar, pentru a incerca sa se rezolve problemele existente in acest segment. La intalnire au participat si reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Valorilor Mobiliare si ai Bancii Nationale a Romaniei.

Impozitele raman aceleasi

Castigurile obtinute din tranzactiile pe piata de capital ar putea fi taxate in continuare cu cote diferentiate in functie de perioada de detinere a actiunilor.

"Daca ni se vor aduce argumente corecte si eficiente, nu este exclusa aplicarea in continuare a unor cote diferentiate pentru impozitare. Este si in trendul european. Actuala varianta de impozitare este insa greu de gestionat. Nu stiu, se poate merge pe varianta de 1% si 16% sau se pot stabili alte cote", a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Catalin Doica. In plus, Doica a subliniat faptul ca se doreste renuntarea la ordonante de urgenta, adoptarea modificarilor urmand sa se faca doar prin legi.

In ceea ce priveste titlurile de stat, concluzia generala a acestor discutii a fost necesitatea determinarii Ministerului Finantelor Publice de a recunoaste nevoia tranzactionarii titlurilor de stat pe piata de capital.
"Am inteles pozitiile Ministerului si a Bancii pe de o parte, si CNVM pe de alta parte si cautam impreuna solutii pentru iesirea din acest blocaj", ne-a declarat Septimiu Stoica, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Brokerii se plang de birocratie


Una dintre problemele ridicate de brokerii care activeaza in piata a fost birocratia excesiva impusa de CNVM pentru certificare. Ei au comentat faptul ca li se impune autentificarea actelor la cabinetele notariale. Totodata, ei au criticat si Regisco pentru faptul ca nu le ofera informatiile despre data la care clientii lor au obtinut titlurile detinute.

Legea impozitarii, inca neclara

La inceputul lunii iunie a anului 2005 au intrat in vigoare o serie de modificari la Codul fiscal, una dintre schimbari fiind majorarea cotei de impozitare a castigurilor obtinute pe piata de capital de la 1% la 16%. Aceste procente sunt aplicate diferentiat, in functie de perioada detinerii titlurilor in portofoliu.

Astfel, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra castigului net realizat din transferul valorilor mobiliare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate intr-un interval mai mare de un an de la achizitionare. Cu acelasi procent va fi impozitat si castigul aferent valorilor mobiliare evidentiate in conturile clientilor la data de 31 mai 2005, considerandu-se ca perioada detinerii este mai mare de un an.

Pentru castigul net obtinut din transferul valorilor mobiliare achizitionate incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate dupa 1 ianuarie 2006 intr-un interval mai mic de un an de la data dobandirii se va aplica o cota de 16%. Un nou proiect de modificare a Codului fiscal este in curs de finalizare si urmeaza sa fie inaintat Guvernului pentru aprobare. Ulterior, Codul fiscal va intra in dezbatere parlamentara, iar noile prevederi se vor aplica de la 1 ianuarie 2007, potrivit declaratiilor oficiale. Cea mai recenta varianta de modificare a Codului fiscal, prezentata de Ministerul Finantelor in luna noiembrie a anului trecut, propune ca investitorii sa achite, din anul 2007, un impozit de 16% din castigul obtinut in fiecare tranzactie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri