A ajuns deja o moda ca toata lumea sa scoata vinovat Fondul Monetar International pentru toate relele care se intampla in Romania. Uitand, se pare, ca masurile recomandate (si nu impuse) de oficialii organismului financiar international vizeaza pur si simplu reducerea costurilor. Recomandarea recenta a organismelor financiare internationale vizeaza limitarea cresterii fondului de salarii, in acest an, la numai 4%. Totusi, cu toate ca liderii sindicali au contestat aceasta masura, ea a fost aplicata mereu in folosul oamenilor din aparatul central al fiecarei companii, efectele negative resimtindu-se numai la nivelul salariatilor direct productivi. Mai mult, autoritatile romane, oricare ar fi ele, au incercat de-a lungul timpului sa fenteze vigilenta FMI si a Bancii Mondiale, prin tot felul de externalizari care, in final, nu au dus la reducerea costurilor, ci dimpotriva.

Concedieri "selective"

Recent, Cabinetul Tariceanu a reconfirmat o lista de societati care se supun restrictiilor internationale referitoare la numarul de angajati si la cresterile salariale de care vor putea beneficia acestia in cursul anului 2005.

Cresterea fondului de salarii pentru aceste companii este limitata pentru 2005 la numai 4%. Ceea ce nu se ia in calcul insa este ca nu venitul fiecarui individ este plafonat, ci doar fondul total de salarii. In anii care au trecut dupa decembrie 1989, nu putine au fost concedierile colective. Problema este insa ca de fiecare data afectati au fost numai salariatii de rand, nicidecum cei care plimba cateva hartii intre doua birouri.

Urmarea practica a recomanda-rilor organismelor financiare internationale a fost tocmai contrara spi-ritului acestora. Si anume, externalizarile de diverse activitati, atat de trambitate, nu au facut decat sa majoreze nejustificat (in loc sa diminueze) cheltuielile aferente fiecarui domeniu de activitate economica. Una dintre societatile cele mai controversate din acest punct de vedere este Termoelectrica, unde reforma s-a dovedit a fi doar un paravan pentru majorarea salariior celor care "merita".

Dupa cum spune vicepresedintele Federatiei Sindicale Energetica, Ion Pisc, numarul de directori, membri ai AGA si CA, s-a multiplicat exponential o data cu "reforma" sistemului energetic. In urma cu cativa ani, Termoelectrica era o structura integrata, condusa de numai sapte persoane, membre ale Consiliului de Administratie, si alte trei din Adunarea Generala a Actionarilor.

Ulterior, pentru a "fenta" Banca Mondiala, din Termoelectrica au "rasarit" alte societati cu personalitate juridica: 12 societati de tip Termoserv, filiala Deva, filiala Galati, filiala Elcen (Bucuresti, Mures si Constanta), complexurile energetice Rovinari, Turceni si Craiova. Daca inainte era vorba de un Consiliu de Administratie format din sapte persoane si de o AGA cu trei membri, situatia s-a schimbat intre timp.

Daca facem un calcul simplu, luand in calcul ca fiecare societate nou-creata are nevoie de CA si de AGA, rezulta ca, de fapt, costurile au crescut in urma restructurarii. Aceasta, deoarece numarul membrilor in AGA si CA la respectivele companii a crescut vertiginos, de la numai zece la peste 400. Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca in fiecare societate nou-creata s-au infiintat posturi de directori generali, economici si asa mai departe.

Si in sistemul feroviar a fost adoptata aceeasi reteta, mai ales in ceea ce priveste compania respon-sabila cu administrarea infrastructurii CFR SA. Prin faptul ca reducerea fondului de salarii, ceruta de FMI, nu s-a facut de acolo de unde ar fi trebuit, de la birouri, in momentul de fata orice concediere este susceptibila de a pune in pericol siguranta circulatiei pe caile ferate romane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri