Statisticile pietei muncii din Romania sunt compatibile cu cele din statele Uniunii Europene, au confirmat expertii danezi care au participat la implementarea unui proiect de infratire institutionala pe tema adaptarii sistemului de indicatori statistici conform standardelor europene.
Situatia indicatorilor statistici ai pietei muncii din Romania este foarte buna.

"Concluzia generala a fost ca situatia din Romania in privinta indicatorilor statistici ai pietei muncii, stabiliti de Comitetul de Ocupare la nivelul UE, este foarte buna", a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Ocupare si Formare Profesionala, Silviu Bian. La randul sau, ambasadorul Regatului Danemarcei la Bucuresti, Ole Harald Lisborg, a aratat ca a inteles de la expertii danezi implicati in proiect ca sistemul de indicatori este destul de bun si nu mai sunt necesare decat adaptari minore pentru a ajunge la standardele UE. "Expertii danezi au facut recomandari in acest sens si este foarte important ca Romania sa urmeze aceste sugestii", a afirmat Ole Harald Lisborg. Directorul general executiv al ANOFM, Eugen Preda declara ca expertii Institutului de Statistica al Danemarcei au facut o serie de observatii in ceea ce priveste nivelul somajului inregistrat, apreciind ca multimea formalitatilor si a documentelor pe care le presupune inscrierea in somaj descurajeaza unele persoane sa faca acest demers.

Alte observatii au vizat insuficienta detaliere temporala a unor date care se opresc ca unitate de masura la nivel de luna, iar unele situatii care se produc in interiorul unor luni calendaristice nu sunt reflectate sau conduc la duble inregistrari care altereaza calitatea indicatorilor. Expertii danezi au apreciat ca unele date nu sunt structurate corespunzator pentru observarea unor situatii - durata ramanerii in somaj pe sexe, intrari si iesiri din somaj pe grupe de varsta, precum si faptul ca nu exista date detaliate pe grupuri tinta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Piata cripto: Ce schimbari considera consultantii ca ar trebui facute