Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca CE devine "jandarmul" respectarii elementelor cuprinse in Tratatul de guvernanta fiscala din UE, informeaza Mediafax.

Seful statului a precizat ca, "de bunavoie", cele 25 de state semnatare impart cu Comisia Europeana controlul pe politice fiscale si bugetare.

Traian Basescu a adaugat ca, astfel, "Comisia Europeana devine jandarm al respectarii elementelor tratatului".

Un numar de 25 state ale Uniunii Europene (UE), inclusiv Romania, dar fara Marea Britanie si Cehia, au semnat, vineri, pactul fiscal european, care prevede in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.

Marea Britanie a decis sa nu adopte pactul, intrucat nu a obtinut o serie de concesii pentru sectorul financiar.

De asemenea, Cehia a anuntat ca nu va semna vineri pactul fiscal, intrucat nu considera ca acesta aduce imbunatatiri substantiale fata de reglementarile existente. Cehia nu exclude insa posibilitatea de a se alatura la o data ulteriora, a declarat premierul Petr Necas.

Pactul fiscal european va presupune un angajament din partea statelor participante la o guvernanta fiscala solida, introducerea unor prevederi de echilibrare a bugetului in Constitutie, consolidarea reglementarilor privind procedura de deficit excesiv prin automatizarea sanctiunilor si transmiterea proiectelor de buget Comisiei Europene spre verificare.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Basescu ii critica pe Raluca si Barna pentru "lasitate" fata de UDMR