Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca politica autoritatilor de la Bucuresti vizeaza schimbarea structurii datoriei publice, urmarind ca emisiunile cu scadenta mici sa fie inlocuite cu scandente lungi, de zece ani,. pentru a se evita presiunile pe termen scurt, informeaza Mediafax.

Basescu a explicat ca trebuie evitata presiunea unei datorii mari pe termen scurt.

"Politica noastra este acum sa schimbam structura datoriei publice, sa se inlocuiasca cu emisiuni cu scadenta la 10 ani cele cu scadenta la noua ani, cinci ani, 12 luni si sase luni", a spus Basescu.

Presedintele a spus ca Romania se va imprumuta pe viitor acolo unde dobanda va fi mai mica.

El a explicat ca ultimele doua emisiuni au fost realizate pe piata de capital din SUA date fiind problemele cu datoriile suverane de pe piata europeana.

Potrivit Presedintelui, politica de schimbare a structurii datoriilor este normala, chiar daca peste 3-4 ani, cand dobanda se mai reduce, vor aparea regrete ca s-au plasat acum obligatiuni cu randament de 6,45%.

Intrebat daca va ajunge dobanda la titlurile romanesti pe 10 ani pana la sfarsitul anului la 5%, Basescu a raspuns ca nu se grabeste sa faca pronosticuri nejustificate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
30 de ani de capitalism: aderarea Romaniei la Alianta Nord-Atlantica