Reprezentanti ai Camerei de Comert Americane si ai mai multor case de avocatura si consultanta (Deloitte, Ernst& Young, Scott&Scott, Nestor& Nestor si PricewaterhouseCoopers) s-au intalnit joi cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice (MFP) pentru a discuta pe marginea proiectului de lege armonizata privind Taxa pe Valoare Adaugata si in legatura cu transpunerea in legislatia nationala a acquis-ului comunitar in domeniu, informeaza un comunicat MFP remis de Rompres.
Cea mai importanta observatie facuta de cei prezenti la discutii vizeaza eliminarea, incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a facturilor fiscale si a oricaror alte documente cu regim special reglementate prin HG 831/1997. in locul acestora, agentii economici vor utiliza facturile obisnuite pe care vor avea posibilitatea sa le pretipareasca. Aceste documente vor contine un cod de inseriere care sa le identifice in mod unic si informatii obligatorii precizate in legislatia TVA armonizata.

Reprezentantii caselor de consultanta au agreat modul in care directivele europene in domeniul TVA au fost preluate in legislatia romaneasca. Au fost semnalate unele probleme tehnice care urmeaza sa fie analizate de catre MFP si puse in acord cu Directivele in materie.

De asemenea, a fost solicitata elaborarea de norme tranzitorii pentru contractele de leasing cu bunuri imobile aflate in derulare la data aderarii. Normele sunt destinate celor care vor continua sa aplice TVA acestor operatiuni care vor fi scutite cu drept de optiune, incepand cu data aderarii.

O alta propunere adusa vizeaza modificarea Codului Fiscal astfel incat pentru operatiunile "call off stock" sa rezulte clar din textul de lege ca se inscriu in randul nontransferurilor. Aceasta masura vine in sprijinul simplificarii acestui tip de operatiuni.

Discutiile vor fi reluate in cadrul unei alte intalniri care va avea loc in cursul saptamanii viitoare la sediul MFP.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Legea carsharing-ului a fost promulgata: Ce trebuie sa stie soferii