Datoriile acumulate de primarii fata de furnizorii locali de energie termica vor fi platite si in acest an din bani obtinuti de stat din privatizare si pastrati la trezorerie, fondurile urmand sa fie puse la dispozitie de Guvern prin imprumuturi pe termen de cinci ani, cu perioada de gratie de un an.
Imprumuturile, care vor fi acordate in limita sumei de 500 milioane lei, vor putea fi rambursate dupa o perioada de gratie de un an, noteaza Mediafax.

"In 2012 Ministerul Finantelor acorda unitatilor administrativ-teritoriale imprumuturi din veniturile obtinute din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei, cu o dobanda de 5,50%, cu termen de rambursare de maximum 5 ani si cu o perioada de gratie de un an, in limita sumei de 500 milioane lei, pentru achitarea obligatiilor de plata restante inregistrate de acestea la 31 decembrie 2011 fata de operatorii economici care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat, neachitate la data solicitarii imprumutului", prevede un act normativ pregatit in acest sens de Guvern.

Imprumutul va fi acordat prin exceptie de la Legea finantelor publice locale, care stabileste printre altele ca unitatilor administrativ-teritoriale li se interzice accesul la imprumuturi daca totalul datoriilor anuale reprezentand ratele scadente la imprumuturile contractate si/sau garantate, dobanzile si comisioanele aferente acestora, inclusiv ale imprumutului care urmeaza sa fie contractat in anul respectiv, depaseste 30% din media veniturilor proprii.

Dupa incheierea perioadei de gratie de un an, imprumutul va fi rambursat in transe lunare pe parcursul celor cinci ani.

O procedura similara, argumentata de Executiv prin volumul mare al platilor restante inregistrate de primarii fata de furnizorii locali de servicii, prin datoriile bugetare ale acestor furnizori si prin intelegerile intre Guvern si Fondul Monetar International privind eliminarea platilor restante, a fost aprobata si in 2010, prin ordonanta de urgenta, cu acordarea unui imprumut in limita a 1,5 miliarde lei, cu dobanda de 6,25%, pentru achitarea datoriilor acumulate de primarii pana la 31 decembrie 2009 in relatia cu operatorii de energie termica.

Prin Legea de aprobare a ordonantei de urgenta, emisa in primavara anului trecut, s-a decis ca acest imprumut sa acopere inclusiv datoriile acumulate pana la 31 decembrie 2010.

In cadrul acordului stand-by semnat de Romania cu FMI in luna mai 2009, statul a raportat constant datorii restante catre firme cu peste 90 de zile si a cerut derogare de la indeplinirea tintelor stabilite la fiecare evaluare trimestriala a acordului.

La nivelul bugetului general consolidat, platile restante de peste 90 de zile totalizau 928 milioane de lei la finele lunii septembrie 2011, iar cea mai mare parte a platilor restante era inregistrata la bugetele locale, respectiv 88,6% din stocul de arierate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri