Oficialii admit ca la 1 ianuarie va creste o taxa principala. Daca va fi vorba despre cota unica, aceasta va aduce un supliment de impozit pe venituri, deci acestea vor scadea. Daca vom avea o TVA mai mare, totul se va rasfringe intr-o crestere proportionala a preturilor.
Taxele principale nu se vor majora in acest an, dar äasta nu inseamna ca nu luam in considerare o posibila majorare a unei taxe principale, incepind cu 1 ianuarie 2007, in contextul in care aderarea la Uniunea Europeana va necesita fonduri suplimentare atit pentru plata contributiei, cit si pentru cofinantarea proiectelorö, a declarat intr-un interviu acordat agentiei Rompres ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Este prima data cind ministrul admite, explicit, posibilitatea cresterii taxelor in anul 2007. A mai facut-o o singura data, dar implicit: dupa ce comisarul european pentru Afaceri Economice, Joaquin Almunia, a spus ca introducerea cotei unice de 16% a fost o greseala si ca veniturile bugetare sint prea mici in comparatie cu cheltuielile pe care Romania trebuie sa le faca, Vladescu a spus ca ädespre cota unica nu trebuie discutat in termeni de bine sau de rau, ci de nivelul acesteiaö. A dat clar de inteles ca exista posibilitatea cresterii acesteia.

Si expertii FMI, sositi recent la Bucuresti pentru evaluarea anuala a performantelor economice, au spus ca nivelul veniturilor este prea redus si au dat ca solutie cresterea nivelului TVA. De fapt, discutia care se poarta acum este care dintre aceste doua taxe (cota unica de 16% sau TVA de 19%) va fi crescuta incepind cu 2007. Codul fiscal pentru anul viitor, de unde vom afla ce taxe vor creste, este inca in lucru la Finante. El trebuie aprobat de Parlament pina la 1 iulie, deci cel mai probabil la sfirsitul acestei luni, Finantele vor face publica forma in care acesta va pleca de la minister.

Profesorul de economie Daniel Daianu apreciaza ca mai simplu ar fi sa creasca TVA. äDaca va creste TVA intr-o economie ca a noastra, bazata pe consum, vor creste si incasarile bugetare. Dezavantajul este ca aceasta masura este una inflationista, iar acest lucru ar face sa avem a treia abatere anuala de la tinta de inflatie, ceea ce n-ar fi o tragedie , dar ar crea Bancii Nationale o problema de credibilitateö, spune Daianu. äDaca ar creste cota unica, 19% ar fi prea putin si, de la un procent mai mare in sus, o mare parte a oamenilor, adica cei cu venituri mici, ar pierde bani, iar acesti bani ar trebui sa ii dam cumva inapoi. Deci, ar disparea principalul motiv al argumentului cotei unice, anume simplificarea sistemului fiscal. In plus, e si un cost politic pe care Guvernul trebuie sa si-l asume. Va trebui sa recunoasca faptul ca au gresit cind au pus 16%, ceea ce n-ar fi chiar rau. Onestitatea nu stricaö, spune Daianu.

Bani si din alte surse

Insa nu doar TVA sau cota unica vor creste in 2007. Ministrul Vladescu a explicat ca un surplus bugetar va aparea si din alte modificari ale Codului fiscal: va disparea regimul de microintreprinderi, vor creste taxele pe mediu, redeventele si taxele pe proprietate care, in opinia lui Vladescu, sint in anumite cazuri foarte reduse. In plus, in repetate rinduri oficialii Ministerului Finantelor au spus ca se vor taxa si veniturile obtinute din activititati agricole, aceasta zona fiind nefiscalizata in prezent. Cresterea incasarilor bugetare e necesara pentru ca Romania nu va avea suficienti bani pentru a cofinanta, in medie cu 25%, proiectele pentru care vor primi bani de la UE. Fara contributia bugetului de stat, banii pentru constructia de autostazi, pentru subventiile fermierilor sau pentru mediu vor fi pierduti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Sfaturile Politiei Romane pentru cumparaturile online de BlackFriday