Guvernul intentioneaza sa suspende pentru sase luni emiterea titlurilor de despagubire pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist, invocand lipsa de fonduri, au declarat surse oficiale.

Potrivit surselor citate, Guvernul a pregatit deja un proiect de ordonanta de urgenta pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii ale Legii 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, in baza careia sunt acordate aceste titluri.

"Proiectul de act normativ prevede suspendarea pentru sase luni a emiterii titlurilor de despagubire pentru imobilele nationalizate, din cauza lipsei resurselor financiare. Documentul urmeaza sa fie discutat in Guvern, care va decide daca va fi aplicata aceasta masura", au aratat sursele.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Dorina Danilescu, a refuzat sa comenteze, scrie Mediafax.

Titlurile de despagubire sunt certificate emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in numele statului, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman corespunzator despagubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversie in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea in titluri de plata.

Persoanele respective pot opta pentru acordarea despagubirilor banesti in cuantum de pana la 500.000 de lei, urmand ca pentru diferenta sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea.

Daca suma solicitata este de pana la 250.000 de lei plata se face printr-o singura transa, iar in caz contrar in doua transe, pe o perioada de doi ani.

Pana la finele lunii ianuarie au fost inregistrate la ANRP 25.222 dosare cu cereri de optiune.

Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar din ANRP a emis pana la sfarsitul lunii ianuarie 11.354 titluri de conversie, transmise Depozitarului Central pentru inregistrarea in registrul actionarilor Fondului Proprietatea, valoarea optiunilor in actiuni totalizand 13,38 miliarde lei.

In privinta valorificarii titlurilor prin acordarea despagubirilor in numerar ANRP a emis 4.452 titluri de plata, in valoare de 616,6 milioane lei.
Suma necesara pentru acordarea despaguburilor in numerar persoanelor indreptatite, pentru dosarele de optiune care nu au fost platite, este de 1,6 miliarde lei.
ANRP are pentru anul in curs, la capitolul Despagubiri civile, un buget de 479,7 milioane lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Orban: Negocierile pentru investirea Guvernului - miercuri si joi