Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) sustine reducerea cu 3-5% a contributiilor sociale, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, in contextul in care masura ar fi benefica pentru competitivitatea economiei romanesti.
Mediul de afaceri a cerut in repetate randuri autoritatilor sa reduca contributiile sociale, iar AmCham a incurajat implementarea acestei masuri cat mai repede.

Potrivit comunicatului AmCham Romania, ajustarea contributiilor sociale cu 3-5% va duce la diminuarea pietei gri a muncii, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra bugetului de stat.

In plus, reducandu-se povara fiscala suportata de catre angajator, scaderea contributiilor sociale va fi transpusa in crearea de noi locuri de munca si, implicit, in rate mai mici ale somajului.

„In numele membrilor sai, AmCham Romania considera ca reducerea contributiilor este un pas important inainte, mai ales in contextul economic solicitant cu care ne confruntam. Investitorii locali si straini au nevoie de noi masuri concrete luate de Guvern pentru impulsionarea economiei. Prin reducerea contributiilor sociale, atat angajtorii cat si angajatii vor beneficia de niveluri de taxare mai mici, ceea ce va duce la o crestere a veniturilor nete. Acestea constituie premise importante pentru stimularea consumului. Este cunoscut faptul ca un nivel ridicat al consumului ofera un puternic impuls economiei, cu implicatii considerabile pentru piata muncii si asupra veniturilor la bugetul de stat. Si bineinteles, toate aceste elemente se vor reflecta intr-un nivel superior al competitivitatii”, a spus Alexandra Gatej, presedinte al AmCham Romania.

Imbunatatirea competitivitatii Romaniei este o prioritate pentru AmCham Romania, iar reducerea contributiilor sociale va contribui in mod decisiv la o mai buna pozitionare a tarii noastre in analiza comparativa pe care companiile o efectueaza atunci cand iau decizii privind investitiile.

Nu in ultimul rand, masura va contribui la mentinerea investitorilor in tara, evitandu-se astfel relocarile.

In schimb, liderii coalitiei au decis ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, urmand ca Guvernul sa analizeze procentul cu care se va face majorarea.

Majorarea salariilor a fost o tema dezbatuta si vineri de premierul Mihai Razvan Ungureanu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Premierul i-a spus guvernatorului BNR ca va mari salariile, dar ca inca nu stie cu cat, iar guvernatorul a evitat sa indice care dintre masurile aflate in analiza Guvernului este mai buna, respectiv majorarea salariilor sau reducerea CAS, spunandu-i doar ca in acest caz este vorba exclusiv de optiunea Guvernului si ca pe el il intereseaza sa creasca consumul in economie", au declarat unele surse, citate de Mediafax.

Pe de alta parte, majoritatea economistilor sunt de parere ca o reducere a contributiilor sociale ar avea un impact economic mai sanatos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri