Taxa pe Valoare Adaugata nu va fi majorata, in 2006, dar nu este exclusa posibilitatea unei majorari a unei taxe principale de la 1 ianuarie 2007 a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
“Promisiunea facuta pentru 2006 mi-o voi tine si taxele principale nu se vor majora”, a aratat Sebastian Vladescu.

Potrivit ministrului de Finante, in prezent, la nivel national, se desfasoara o campanie legata de colectarea veniturilor la nivel de taxe, pentru cresterea incasarilor bugetare.

De la 1 ianuarie 2007, majorari de taxe pentru resursele bugetare
“Asta nu inseamna ca nu luam in considerare si o posibila majorare a unei taxe principale, incepand cu 1 ianuarie 2007, in contextul in care aderarea la Uniunea Europeana va necesita fonduri suplimentare atat pentru plata contributiei cat si pentru cofinantarea proiectelor”, a adaugat Vladescu.

Ministrul Finantelor Publice (MFP) a explicat ca principalele resurse bugetare care sa acopere nevoile Romaniei ca tara membra UE la 1 ianuarie 2007 vor rezulta in urma unor modificari in codul fiscal (va disparea regimul de microintreprinderi, care va genera un plus de venituri), taxele pe mediu, redevente, taxele pe proprietate, care, in opinia lui Vladescu, in anumite cazuri sunt foarte reduse.
Potrivit sefului finantelor, acciza sau taxa pe viciu sunt taxe care sunt percepute ca niste produse care “nu sunt de stricta necesitate si sunt daunatoare sanatatii”.

Stimulente pentru investitorii straini

Vladescu considera ca firmele straine care activeaza in domeniul serviciilor ar trebui stimulate prin ajutoare de stat, astfel incat ele sa se localizeze in Romania, si nu in alta tara UE care, spune acesta, “este gata sa ofere aceste stimulente”.

“Nu as vrea ca Romania sa piarda investitori pentru ca nu avem posibilitatea sa oferim stimulente, cum pot sa dea Cehia sau Lituania. Trebuie sa gasim solutiile care fie acceptabile atat la Bucresti, cat si la Bruxelles, pentru a oferi persoanelor juridice tipuri de stimulente care sa-i faca sa investeasca in economia romaneasca”, a mentionat Sebastian Vladescu. Conform acestuia, problema MFP nu este de fonduri, deoarece are fondurile necesare, ci de o posibilitate tehnica si legala de a face acest lucru.

InvestiTii in infrastructura

Acesta precizeaza ca investitiile in infrastructura reprezinta o prioritate, deoarece Romania “stagneaza” la acest domeniu sau merge intr-un ritm foarte lent, si ca ar trebui sa se alinieze la standardele europene, pentru ca altfel, “nu va fi un adevarat membru UE”.

In privinta modului in care privesc investitorii straini legislatia romaneasca, seful finantelor apreciaza ca acestia ar trebui sa tina cont de faptul ca acum 15 ani expertiza Romaniei in domeniul legilor capitaliste “era zero”.

“Oameni calificati care sa puna sistemul in functiune aproape ca nu existau si, comparand cu sistemele fiscale din alte tari, avem un sistem care este suficient de functional, ce poate fi imbunatatit. Investitorii straini vor sa rezolvam in acest moment probleme, care nu au fost rezolvate in definitiv nici in tarile lor”, a adaugat Vladescu.

Sustinere legislativa pentru mediul economic

Oficialul roman este de parere ca un mediu economic stabil este unul care se bazeaza pe un sistem de legi cat mai stabil, dar care are, in acelasi timp, capabilitatea de a se adapta la modificarile care apar.
“Viteza cu care Romania se adapteaza unui sistem care acum cativa ani nu exista, cu oameni care nu au fost pregatiti pentru acest sistem, ar trebui sa fie considerata o mare performanta si nu o sursa de critica. Incercam sa avem un cadru stabil, dar incercam si sa modernizam cadrul fiscal in Romania. A face acest lucru inseamna colaborarea cu mediul de afaceri”, a mentionat ministrul roman.

Continuarea privatizarii CEC

Referitor la sistemul fiscal romanesc Vladescu considera ca este unul dintre cele mai favorabile din Europa. “Exista cateva tari cu sisteme fiscale oarecum mai favorabile decat ale noastre, iar toate celelalte tari au sisteme cu rate de impozitare mai mari decat Romania”, a precizat Sebastian Vladescu, exemplificand cu tari precum Germania, Elvetia sau Statele Unite ale Americii. Reprezentantul MFP a explicat ca procesul de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) va merge mai departe cu strategia actuala.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »



Citeste si
PwC Romania anunta promovarea a opt directori