Presedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, a initiat organizarea unui referendum in municipiul Barlad si in 30 de comune vasluiene, pe tema proiectului privind exploatarea gazelor de sist de catre o companie petroliera americana printr-o metoda controversata, cea a fracturarii hidraulice.
Un numar de 30 de comune vasluiene si municipiul Barlad ar putea organiza, odata cu alegerile locale din luna iunie, un referendum prin care se doreste consultarea populatiei cu privire la exploatarea gazelor de sist din zona de sud a judetului Vaslui de catre o firma petroliera americana, transmite corespondentul Mediafax.

Ideea organizarii acestui referendum a fost lansata, joi, intr-o conferinta de presa, de catre presedintele PDL Vaslui, Dan Marian, in urma unor reactii negative venite atat din partea societatii civile, cat si a unor politicieni locali cu privire la metoda ce ar urma a fi folosita de firma americana, cea a fracturarii hidraulice, considerata una cu impact distrugator asupra mediului.

"S-a creat o adevarata isterie in jurul acestui subiect, al extractiei gazelor de sist. Pana acum, nu avem decat reactia unei singure parti implicate, cea care contesta acest proiect. Acum asteptam si pozitia oficiala a firmei americane care ar urma sa extraga gazele din zona de sud a judetului. Consider ca decizia cu privire la acest subiect nu trebuie sa fie luata in urma unor miscari de strada sau de oameni politici. Populatia trebuie sa decida intr-un mod democratic prin acest referendum pe care l-am initiat la nivelul primariilor direct implicate", a declarat, joi, presedintele organizatiei judetene Vaslui a PDL, deputatul Dan Marian.

Liderul PDL Vaslui a spus ca va inainta o adresa catre cele 31 de unitati administrative din zona de sud a judetului prin care va solicita primarilor sa ia in calcul initiativa declansarii procedurilor pentru organizarea referendum.

In cazul in care va fi refuzat de edili, deputatul Dan Marian va contacta consilierii locali PDL din comunitatile respective pentru a initia ei un proiect de hotarare de Consiliu Local pe tema referendumului cu privire la exploatarea gazelor de sist.

Presedintele Traian Basescu a vorbit pentru prima oara, cu ocazia discursului de saptamana trecuta din Parlament, despre potentialul economic al exploatarii gazelor de sist din Romania, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declarand pentru Mediafax ca seful statului a fost vizitat anterior de reprezentantii grupului petrolier american Chevron, liderul mondial in exploatarea gazelor de sist.
Mediafax a relatat despre intalnirea dintre premierul Mihai Razvan Ungureanu si reprezentantii Chevron, intrevedere ce a avut loc marti, 6 martie, si la care a asistat si ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gittenstein.

Referindu-se la problema exploatarii gazelor de sist in Romania, ministrul Mediului a afirmat ca, in prezent, compania Chevron este inca in faza de explorare, "de prospectiuni", la nivelul intregii Uniuni Europene.

"Deci in toate tarile UE, in Polonia, in Germania si in alte tari e in aceasta faza. Doi, sunt pareri impartite, pentru ca e vorba, din cate am inteles, de o fracturare hidraulica, si aceasta, dupa unii, distruge panza freatica", a completat Borbely.

Potrivit ministrului, pozitia oficiala a autoritatilor de mediu din Romania pe aceasta chestiune nu este deocamdata stabilita.

Directorul pentru Romania al companiei Chevron, Thomas Holst, a anuntat, la sfarsitul anului trecut, la Bucuresti, ca gigantul petrolier american va incepe in 2012 forajul in Romania, in cautarea de gaze neconventionale.

"Am inceput prospectiunile seismice in luna august si apreciem ca vom fora prima sonda in a doua parte a anului 2012", afirma atunci Holst.

In Romania, Chevron detine un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad.

Presedintele Agentiei Nationale pntru Resurse Minerale, Alexandru Patruti, a spus si el la acea data ca rezervele sigure de gaze naturale ale Romaniei, estimate sa acopere consumul pentru inca 15 ani, ar putea fi completate cu depozite de gaze neconventionale.

Chevron a avut insa probleme cu operatiunile din Bulgaria. La jumatatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anuntat ca a anulat licenta Chevron de explorare a zacamintelor gazelor de sist si ca pregateste o lege pentru interzicerea totala a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis ca Chevron poate efectua prospectiuni pentru petrol si gaze in nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici conventionale de forare, si nu a fracturarii hidraulice, care consta in injectarea de apa amestecata cu nisip si chimicale la mare presiune in formatiunile de sist si care, potrivit ecologistilor, distruge panza freatica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri