Castigul salarial mediu net a fost de 826 lei, mai mic cu 2,6% fata de luna precedenta.

Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu net a scazut in luna ianuarie cu 2,6%, comparativ cu decembrie 2005. Aceasta scadere este o urmare a platitilor speciale cu ocazia sarbatorilor de iarna. Pe de alta parte, in unele domenii salariul net a crescut ca urmare a platii celui de al 13-lea salariu in luna ianuarie. Astfel, castigul salarial mediu net a crescut in sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala).

In ceea ce priveste cele mai bine platite sectoare ale economiei, cele mai mari salarii in luna ianuarie au fost in sectorul bancar, salariul net fiind de 2165 de lei, in scadere totusi cu 26,3 procente comparativ cu luna decembrie 2005. Pe pozitia secunda se claseaza salariatii din transporturile aeriene, care au castigat in medie 1824 de lei, in crestere cu 0,4%. Acestia sunt urmati de salariatii din administratia publica, sector in care salariul mediu net in ianuarie a fost de 1617 lei, in crestere cu 34,6 procente comparativ cu luna decembrie.

La polul opus, cele mai mici salarii le au angajatii din industria lemnului, media fiind de doar 454 de lei net, in scadere cu 91,5%. Salarii mici au de asemenea si angajatii din industria hoteliera (479 de lei, in scadere cu 14,3%), si cei din sectorul fabricarii articolelor de imbracaminte (487 de lei, in scaere de asemenea cu 6,3 procente).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Cifra de afaceri a pieței serviciilor de poștă și curierat din România
Setari Cookie-uri