Romania va primi 306 milioane euro drept finantare nerambursabila din partea autoritatilor din Norvegia, Islanda si Liechtenstein, ca parte a programului de reducere a discrepantelor sociale si economice intre tarile din Spatiul Economic European (SEE), scrie Mediafax.
Finantarea va fi acordata in baza a doua memorandumuri semnate, miercuri,, la sediul Guvernului, de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, si reprezentantii celor trei state finantatoare.

Romania va beneficia astfel, in intervalul 2014-2020, de 190,75 milioane de euro prin Mecanismul Financiar SEE si de 115,20 milioane de euro prin Mecanismul Financiar Norvegian. Sumele au fost stabilite printr-un acord semnat, in 28 iulie 2010, intre Uniunea Europeana si statele SEE din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) - Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Granturile SEE si cele Norvegiene 2009-2014 vor sprijini proiecte in 23 de domenii, fiecare domeniu fiind gestionat de un operator de program, in cele mai multe cazuri acesta fiind o institutie publica romaneasca sau o organizatie neguvernamentala. In unele cazuri, gestionarea se va realiza in comun de catre operatorul de program si un partener, respectiv o entitate dintr-una din tarile donatoare.

"Implementarea mecanismelor pentru perioada 2004-2009 a avut rezultate pozitive, atat prin rata de absorbtie de aproximativ 70 %, cat si prin calitatea si sustenabilitatea proiectelor realizate. Avand in vedere si experienta acumulata, avem motive intemeiate sa privim cu incredere la noua etapa a granturilor inaugurata astazi", a declarat ministrul Orban.

Memorandumurile semnate la 21 martie 2012 stabilesc cadrul general de alocare a fondurilor, care este, in linii mari, asemanator celui pentru fondurile structurale si de coeziune. In perioada urmatoare, operatorii de programe in colaborare cu Ministerul Afacerilor Europene si in consultare cu Oficiul Mecanismului Financiar de la Bruxelles vor elabora fise detaliate pentru fiecare dintre cele 23 de domenii de finantare. Fisele vor preciza beneficiarii, valoarea proiectelor, lista cheltuielilor eligibile, proceduri de lucru. Dupa aprobarea fiselor, vor fi lansate cereri de proiecte. Informatiile vor fi publicate pe pagina internet www.asistentasee.fonduri-ue.ro.

Intervalul 2014-2020 reprezinta a doua perioada de asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei prin cele doua mecanisme. In baza granturilor anterioare, 2004-2009, Romania a beneficiat de 98,5 milioane de euro pentru proiecte din domenii precum protectia mediului, cresterea eficientei energetice, dezvoltarea durabila, sanatate, cultura, consolidarea societatii civile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri