Economistii britanici nu cred ca produsul intern brut al Romaniei va creste in acest an cu mai mult de 4,5% daca autoritatile de la Bucuresti vor pune in practica masurile menite sa stavileasca consumul. Cresterea economica a Romaniei se va accelera usor in acest an, la 4,4%, de la nivelul de 4% estimat pentru anul trecut, pe fondul incetinirii avansului consumului privat, in urma inaspririi politicilor fiscale si monetare, potrivit unui raport publicat luni de Economist Intelligence Unit (EIU), citat de MEDIAFAX.

Obiectivul Guvernului privind cresterea economica din acest an este de 6%. Analistii institutului britanic apreciaza ca avansul semnificativ al consumului, favorizat de importuri, nu este sustenabil. Prognoza EIU pentru 2006 se bazeaza pe diminuarea semnificativa a cresterii consumului privat, ca efect al politicilor fiscale si monetare.

Neintelegerile politice duc la masuri incoerente

Economistii britanici spun ca principalul risc in ceea ce priveste aceasta prognoza este ca masurile de inasprire a politicilor fiscale si monetare sa fie introduse prea tirziu sau sa se dovedeasca insuficiente. In acest caz, consumul va creste peste estimari, iar cresterea economica din 2006 va fi mai rapida, dar mai putin echilibrata. Potrivit EIU, probabilitatea unei astfel de evolutii este relativ ridicata , avind in vedere neintelegerile din ce in ce mai evidente in privinta politicii economice dintre partidele aflate la guvernare, care diminueaza capacitatea de a pune in aplicare masuri coerente. De asemenea, EIU previzioneaza mentinerea unei dinamici inalte a investitiilor, in contextul punerii in functiune a noi capacitati moderne de productie, a proiectelor majore de investitii publice si a cresterii fluxurilor de investitii straine directe.

Sub media tranzitiei

In consecinta, evolutia favorabila a investitiilor si a exporturilor va duce la accelerarea cresterii economice la 5,2% in 2007. Avansul economic prognozat de EIU pentru Romania in acest an este sub media din statele europene in tranzitie, de 5,2%. EIU prevede un ritm mediu de crestere de 4,1% pentru Europa Centrala si de Est (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia), 4,4% pentru statele balcanice (Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru), 6,6% pentru tarile baltice (Estonia, Lituania, Letonia) si 5,9% pentru tarile din Comunitatea Statelor Independente (Azerbaidjan, Kazahstan, Moldova, Rusia, Ucraina, Uzbekistan).