Cresterea absorbtiei fondurilor europene si disciplina strica a cheltuielilor trebuie sa fie prioritati ale Romaniei, insotite de masuri suplimentare pentru reforma in sectorul sanatatii si imbunatatirea administratiei fiscale, se spune in comunicatul FMI transmis dupa evaluarea acordului cu Romania, informeaza Mediafax.
Boardul FMI a avizat miercuri cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania, punand la dispozitia statului cea de-a cincea transa, de circa 500 milioane euro, care ridica suma totala disponibila in caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro.

"Romania continua sa faca progrese in cadrul programului preventiv sustinut de Fond. Implementarea strategiei ramane solida si toate tintele programului au fost indeplinite", se arata in comunicatul FMI.

Fondul noteaza ca economia Romaniei a revenit la crestere dupa doi ani de declin, iar inflatia a coborat la un minim istoric.

Totusi, proiectia economica din acest an este umbrita de inrautatirea perspectivelor din zona euro, iar respectarea in continuare a agendei de reforme economice este esentiala pentru a rezista incertitudinilor actuale si a spori potentialul de crestere.

"Autoritatile raman ferm dedicate tintei deficitului bugetar de sub 3% din PIB. Pentru atingerea acestui obiectiv, este necesara in continuare o disciplina stricta a cheltuielilor. Principalele prioritati sunt cresterea absorbtiei fondurilor Uniunii Europene si imbunatatirea chltuielilor de capital. Masuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului sanatatii si imbunatatirea administratiei fiscale slabe", considera Fondul.

FMI remarca totodata progresele reformelor structurale de la companiile de stat, dar considera ca accelerarea eforturilor de restructurare, imbunatatirea reglementarilor si preturile orientate catre piata in sectoarele energiei si transporturilor vor fi esentiale pentru reducerea arieratelor, cresterea eficientei economice si stimularea cresterii economice.

"Riscurile din sistemul bancar raman semnificative, din cauza nivelului ridicat al imprumuturilor neperformante si a posibilelor influente financiare din Europa, dar exista rezerve considerabile de capital care sa atenueze impactul unor socuri", se mentioneaza in comunicat.

Sunt insa esentiale vigilenta autoritatilor de supraveghere si existenta unor proceduri operationale detaliate, pentru a aplica rapid planuri de protectie. Conditiile de finantare externe s-au imbunatatit, desi accesul bancilor la finantare este pe termen scurt.

Inflatia continua sa scada, dar autoritatile trebuie sa fie precaute in privinta relaxarii in continuare a politicii monetare, avand in vedere riscurile de depreciere a monedei si de iesire a capitalului, potrivit FMI.

O misiune comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) s-a aflat la Bucuresti in perioada 25 ianuarie - 5 februarie pentru cea de-a patra evaluare a acordului de precautie cu Romania.

La finalul evaluarii, reprezentantul CE Istvan Szekely a anuntat ca FMI si Comisia au revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania in acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, din cauza recesiunii anticipate in zona euro si a deteriorarii conditiilor de pe pietele internationale.

Reprezentantii FMI si CE au afirmat atunci ca au fost atinse toate tintele din acordul incheiat de Romania cu institutiile internationale.

Urmatoarea misiune de evaluare va fi si prima din mandatul noului guvern, condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu. Dupa demisia Cabinetului Emil Boc si investirea Guvernului Ungureanu, reprezentantii FMI si CE s-au intalnit la Bucuresti cu premierul si ministrii Finantelor, Economiei, Transporturilor si Justitiei.

Ungureanu le-a transmis oficialilor FMI si CE ca i-a invitat la Bucuresti pentru a-i asigura personal ca noul guvern va respecta angajamentele asumate de fostul executiv in relatia cu cele doua institutii finantatoare. FMI a aratat totodata, intr-un comunicat, ca noul Guvern si-a reconfirmat angajamentele asumate de Romania privind programul cu Fondul, UE si Banca Mondiala si ca acesta decurge conform planului.

Autoritatile de la Bucuresti au decis in luna martie a anului trecut sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de precautie in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Acordul este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri