Ministerul Agriculturii nu stie cit vor primi agricultorii dupa integrare. Subventia de 440 de milioane de euro va trebui impartita intre fermieri in functie de suprafata
Agricultorii romani nu-si pot face nici un plan de viitor, pentru ca nu stiu pe ce bani se vor baza din 2007. Nimeni in Ministerul Agriculturii, in frunte cu ministrul Gheorghe Flutur, nu stie in acest moment ce bani vor fi alocati fermierilor de la 1 ianuarie 2007. Cert este ca subventiile de la UE vor fi acordate numai pe suprafetele agricole (pe hectar), indiferent cu ce sint cultivate (cu griu sau cu fineata). Nu stim deocamdata citi bani le vor reveni, pentru ca nu avem inca Registrul Fermelor. Pentru ca nu ne vom baza pe datele recensamintului din 2003, trebuie sa asteptam pina la 31 martie sa fie definitivat Registrul, ne-a declarat Gheorghe Flutur.

El spune ca pot fi intre 1,2 si 1,5 milioane de ferme care sa primeasca bani. Este vorba despre peste 6 milioane de hectare, dar s-ar putea sa ne trezim ca avem zece milioane. Cu cit suprafata este mai mare, cu atit suma primita de fiecare agricultor va fi mai mica. Astfel, s-ar putea ca pentru un hectar, un fermier sa primeasca 37 de euro, dar se poate ajunge si la 60 de euro daca suprafata totala de teren agricol stabilit prin Registru va fi mai redusa, a precizat Flutur. Cert este ca banii de la UE vor veni abia la sfirsitul anului viitor, tocmai de aceea Guvernul va trebui sa aloce in bugetul pe anul viitor si fondurile aferente, pentru ca ulterior sa le recupereze de la Uniunea Europeana. Nu am stabilit inca ce procent din subventia europeana vom aloca. Poate stie ministrul integrarii, Anca Boagiu, a spus Flutur.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si