Ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a facut cunoscuta intentia Executivului de a se imprumuta de pe piata bancara romaneasca pentru a finanta proiectele de modernizare din domeniul invatamantului si al sanatatii.

In cadrul unei intalniri la Senat, la care au participat ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, si presedintele Asociatiei Bancilor din Romania, Radu Gratian Ghetea, precum si presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian, s-a ajuns la concluzia ca atat pentru proiecte de modernizare a invatamantului, cat si pentru cele din domeniul sanatatii, este recomandabil sa se recurga la un imprumut de la bancile romanesti, daca acestea vor oferi conditii avantajoase comparativ cu cele straine.

Varujan Vosganian a afirmat ca MFP lucreaza, deja, la elaborarea normelor de creditare deoarece imprumutul se va contracta de catre acest minister, chiar daca ulterior creditul se va derula prin administratiile locale. Totodata, senatorul liberal a aratat ca in cadrul intalnirii s-au pus in discutie trei conditii pe care sistemul bancar romanesc trebuie sa le indeplineasca: perioada mai lunga de creditare, o perioada de gratie si un cost al creditului care trebuie saa fie mai avantajos fata de cel oferit de bancile straine. In legatura cu costurile creditului, politica Bancii Centrale si scaderea ratei inflatiei fac posibil ca acestea sa fie mai avantajoase comparativ cu conditiile oferite de banci straine, sustine senatorul liberal.

Pe de alta parte, Varujan Vosganian a afirmat ca lansarea unor emisiuni de titluri de stat cu maturitate mai mare de 7 ani are o importanta covarsitoare pentru piata financiar-bancara romaneasca, pentru ca exprima maturitatea unei economii si poate sa dea o imagine cu privire la dobanda de referinta pe termen lung, concept care nu a fost utilizat pana acum in Romania.

El a explicat ca valoarea contractului de imprumut va fi stabilita dupa ce Guvernul va face o evaluare a veniturilor bugetare pe primele trei luni ale anului, dupa ce va avea loc o noua discutie cu FMI si dupa ce se vor clarifica raporturile financiare cu UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri