Un numar de 68 de proiecte SAPARD, in valoare totala de 23 milioane euro, contractate pe diferite domenii de investitii, au fost reziliate pana in prezent, reprezentand 3,3 la suta din numarul total al proiectelor contractate, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit /APDRP/, Samoila Szabo.
Szabo a precizat ca in general au fost reziliate contracte unde s-au efectuat foarte putine plati si ca sumele se recupereaza integral in astfel de cazuri, scrie Rompres.

Toate fondurile nerambursabile alocate acestor proiecte care au fost ulterior reziliate sunt realocate in cadrul domeniilor de investitiii aferente. Sumele nu sunt returnate Comisiei Europene deoarece in nici un caz nu au fost inregistrate situatii de frauda, ci doar nereguli de ordin tehnic sau procedural, potrivit APDRP.

Principalul motiv al rezilierii proiectelor este imposibilitatea implementarii din cauza intreruperii relatiilor comerciale cu terti pentru preluarea productiei sau asigurarea materialelor necesare, fie din motive financiare, cand beneficiarul nu mai poate asigura demararea investitiei cu fonduri proprii.

Alte motive vizeaza schimbarea statutului juridic al beneficiarului, depasirea termenelor limita de depunere a cererilor de plata, modificarea solutiei tehnice aprobate initial in contractul de finantare, fara aprobarea Agentiei, sau conflictele de interese.

Szabo a informat ca trei consilii locale - Manasia (Teleorman), susani (Valcea) si Rucar (Arges) - "au luat bulina neagra", fiind reziliate proiecte in valoare de aproape un milion de euro fiecare.

Directorul APDRP a subliniat ca s-au inmultit in ultima perioada solicitarile de informatii despre proiecte SAPARD venite de la alte organe de control, cum ar fi inspectoratele de politie teritoriale (sase proiecte), OLAF (doua proiecte), PNA/DNA - cinci proiecte.

El a precizat ca Agentia urmareste cu atentie indeplinirea cerintelor pentru aceste proiecte si nu va tolera abateri de la regulile programului si tot ceea ce ar insemna frauda, chiar cu riscul intarzierii platilor.

Agentia poate suspenda platile pentru un proiect nu numai in cazul fraudelor ci si in cazul in care exista suspiciuni de frauda, pana la clarificarea situatiei, a explicat Szabo.

Pana in prezent, prin programul SAPARD au fost incheiate 2.036 de proiecte de investitii pentru industria agroalimentara, dezvoltarea infrastructurii rurale, exploatatii agricole si pentru diversificarea activitatilor economice. Fondurile nerambursabile SAPARD contractate prin aceste proiecte se ridica la 711 milioane euro, cele mai multe sume fiind contractate pentru dezvoltarea infrastructurii rurale - 465 milioane euro, in ceea ce priveste investitiile publice. in cazul investitiilor private, majoritatea fondurilor a fost atrasa de industria agroalimentara - 148 milioane euro.

Platile efectuate pana acum se cifreaza la 465 milioane euro, iar numarul cererilor de finantare eligibile au o valoare totala de 1,338 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri