68 de proiecte SAPARD in valoare de 23 milioane euro au fost reziliate pana in prezent

Un numar de 68 de proiecte SAPARD, in valoare totala de 23 milioane euro, contractate pe diferite domenii de investitii, au fost reziliate pana in prezent, reprezentand 3,3 la suta din numarul total al proiectelor contractate, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit /APDRP/, Samoila Szabo.

Szabo a precizat ca in general au fost reziliate contracte unde s-au efectuat foarte putine plati si ca sumele se recupereaza integral in astfel de cazuri, scrie Rompres.

Toate fondurile nerambursabile alocate acestor proiecte care au fost ulterior reziliate sunt realocate in cadrul domeniilor de investitiii aferente. Sumele nu sunt returnate Comisiei Europene deoarece in nici un caz nu au fost inregistrate situatii de frauda, ci doar nereguli de ordin tehnic sau procedural, potrivit APDRP.

Principalul motiv al rezilierii proiectelor este imposibilitatea implementarii din cauza intreruperii relatiilor comerciale cu terti pentru preluarea productiei sau asigurarea materialelor necesare, fie din motive financiare, cand beneficiarul nu mai poate asigura demararea investitiei cu fonduri proprii.

Alte motive vizeaza schimbarea statutului juridic al beneficiarului, depasirea termenelor limita de depunere a cererilor de plata, modificarea solutiei tehnice aprobate initial in contractul de finantare, fara aprobarea Agentiei, sau conflictele de interese.

Szabo a informat ca trei consilii locale - Manasia (Teleorman), susani (Valcea) si Rucar (Arges) - "au luat bulina neagra", fiind reziliate proiecte in valoare de aproape un milion de euro fiecare.

Directorul APDRP a subliniat ca s-au inmultit in ultima perioada solicitarile de informatii despre proiecte SAPARD venite de la alte organe de control, cum ar fi inspectoratele de politie teritoriale (sase proiecte), OLAF (doua proiecte), PNA/DNA - cinci proiecte.

El a precizat ca Agentia urmareste cu atentie indeplinirea cerintelor pentru aceste proiecte si nu va tolera abateri de la regulile programului si tot ceea ce ar insemna frauda, chiar cu riscul intarzierii platilor.

Agentia poate suspenda platile pentru un proiect nu numai in cazul fraudelor ci si in cazul in care exista suspiciuni de frauda, pana la clarificarea situatiei, a explicat Szabo.

Pana in prezent, prin programul SAPARD au fost incheiate 2.036 de proiecte de investitii pentru industria agroalimentara, dezvoltarea infrastructurii rurale, exploatatii agricole si pentru diversificarea activitatilor economice. Fondurile nerambursabile SAPARD contractate prin aceste proiecte se ridica la 711 milioane euro, cele mai multe sume fiind contractate pentru dezvoltarea infrastructurii rurale - 465 milioane euro, in ceea ce priveste investitiile publice. in cazul investitiilor private, majoritatea fondurilor a fost atrasa de industria agroalimentara - 148 milioane euro.

Platile efectuate pana acum se cifreaza la 465 milioane euro, iar numarul cererilor de finantare eligibile au o valoare totala de 1,338 miliarde euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri