Economistii se asteptau la o influenta mai mare a majorarilor de preturi administrate in evolutia preturilor la alimente si la un trend similar in servicii. „Inflatia a fost sub asteptari si este interesant ca si sub asteptarile BNR. Banca centrala anticipa sa creasca inflatia anualizata inca doua luni“, a afirmat Radu Craciun, analist la ABN Amro Bank. Rata inflatiei a coborit la 0,24% in februarie.

„Ma surprinde, fiind un nivel mult mai mic decit cel anticipat de piata, iar cea mai surprinzatoare a fost deflatia de la servicii. Pe de alta parte, comportamentul tandemului oua-zahar este cel putin curios, ca sa nu spun amuzant“, a spus Florian Libocor, analist la BRD - Groupe Société Générale. Scumpirea medie la alimente a fost sustinuta de majorarea cu 23,1% a pretului la zahar, compensata in parte de ieftinirea, aproape la fel de spectaculoasa, la oua (-16,2%).

„Ma asteptam ca preturile la alimente sa creasca mai mult. Singurul aliment care a reactionat la majorarea de la gaze a fost zaharul. Poate concurenta a fost suficient de puternica“, a adaugat Craciun.

Liviu Voinea (foto), directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), considera ca inflatia nu reflecta evolutia reala a preturilor si afirma ca metodologia de calcul este nepotrivita. „Oricum, un nivel ceva sub asteptari se putea explica prin aprecierea puternica a cursului din luna februarie. Totusi, s-a obtinut o rata a inflatiei la nivelul mediu din Europa si sub cea de baza din Romania“, a adaugat Voinea.

In luna februarie, leul s-a apreciat cu 3,7% fata de euro si a cistigat aproape 2% in raport cu dolarul