Saptamina trecuta, la Colegiul Noua Europa (NEC) s-a desfasurat un nou äForum Volvo-Dilema Vecheô, organizat de Fundatia äLife for Lifeô si de cunoscuta revista de cultura, in colaborare cu NEC. Tema forumului a fost äCultura corporatista ľ examenul de maturitate al capitalismului romanescô.
Participantii la dezbateri au incercat mai intii sa descrie cultura corporatista, pentru ca ulterior sa defineasca setul de valori comune culturilor corporatiste. In deschidere, Lavinia Huidan, CEO/ presedinte EIT-Forum Auto si presedinte-fondator al Fundatiei äLife for Lifeô, a definit conceptele de äcultura corporatistaô si äresponsabilitate socialaô. A insistat asupra eticii afacerilor, aratind ca in spatiul public romanesc este necesara o dezbatere despre posibilitatea de a face afaceri oneste si transparente. Companiile se pot implica in proiecte sociale si culturale numai in masura in care isi definesc si isi asuma o etica a afacerilor.

Omul de afaceri, perceput negativ de public

Andrei Plesu, moderatorul evenimentului, a remarcat ca aceasta tema ofera substanta pentru o dezbatere publica si pentru redefinirea conditiei omului de afaceri, adesea perceput mai degraba negativ de catre public. De aceeasi parere a fost si Mircea Vasilescu, redactor-sef la äDilema Vecheô, care crede ca aceasta stare de spirit poate fi schimbata prin comunicarea valorilor capitalismului romanesc, prin cultivarea increderii ľ o änotiune-cheie pentru democratie si pentru economia de piataô. In acelasi timp, intr-o ätara care a cunoscut decenii de dictaturaô, considera Plesu, este nevoie de refacerea elitelor, inclusiv in lumea afacerilor.

Rolul companiilor straine in Romania

Invitat special la dezbateri, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a aratat ca, in modelul european, problema responsabilitatii sociale apartine mediului privat. Autoritatile (printre care si Comisia Europeana) nu pot interveni in nici un fel, pot doar emite recomandari, pentru a stimula bunele practici si äbuna guvernareô. In Romania, in constituirea culturii corporatiste, un rol important il au companiile straine si multinationale, care atunci cind investesc aici aduc si un set de valori specifice, pe care le aplica in filialele din Romania si care sfirsesc prin a fi adoptate si de altii. Printre invitatii la dezbatere s-au mai aflat Pierre Poupard, ambasador UNICEF in Romania, Daniel Daianu, profesor la Academia de Studii Economice, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, si Ioan Pinzaru, rector al Universitatii din Bucuresti.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »


Setari Cookie-uri