Participantii la dezbateri au incercat mai intii sa descrie cultura corporatista, pentru ca ulterior sa defineasca setul de valori comune culturilor corporatiste. In deschidere, Lavinia Huidan, CEO/ presedinte EIT-Forum Auto si presedinte-fondator al Fundatiei „Life for Life“, a definit conceptele de „cultura corporatista“ si „responsabilitate sociala“. A insistat asupra eticii afacerilor, aratind ca in spatiul public romanesc este necesara o dezbatere despre posibilitatea de a face afaceri oneste si transparente. Companiile se pot implica in proiecte sociale si culturale numai in masura in care isi definesc si isi asuma o etica a afacerilor.

Omul de afaceri, perceput negativ de public

Andrei Plesu, moderatorul evenimentului, a remarcat ca aceasta tema ofera substanta pentru o dezbatere publica si pentru redefinirea conditiei omului de afaceri, adesea perceput mai degraba negativ de catre public. De aceeasi parere a fost si Mircea Vasilescu, redactor-sef la „Dilema Veche“, care crede ca aceasta stare de spirit poate fi schimbata prin comunicarea valorilor capitalismului romanesc, prin cultivarea increderii – o „notiune-cheie pentru democratie si pentru economia de piata“. In acelasi timp, intr-o „tara care a cunoscut decenii de dictatura“, considera Plesu, este nevoie de refacerea elitelor, inclusiv in lumea afacerilor.

Rolul companiilor straine in Romania

Invitat special la dezbateri, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a aratat ca, in modelul european, problema responsabilitatii sociale apartine mediului privat. Autoritatile (printre care si Comisia Europeana) nu pot interveni in nici un fel, pot doar emite recomandari, pentru a stimula bunele practici si „buna guvernare“. In Romania, in constituirea culturii corporatiste, un rol important il au companiile straine si multinationale, care atunci cind investesc aici aduc si un set de valori specifice, pe care le aplica in filialele din Romania si care sfirsesc prin a fi adoptate si de altii. Printre invitatii la dezbatere s-au mai aflat Pierre Poupard, ambasador UNICEF in Romania, Daniel Daianu, profesor la Academia de Studii Economice, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, si Ioan Pinzaru, rector al Universitatii din Bucuresti.