Aproximativ 200 de studenti romani au fost selectati, sambata, de 24 de angajatori americani sa lucreze in Statele Unite ale Americii, pe perioada vacantei de vara, in activitati sezoniere din cazinouri, hoteluri, parcuri de distractii si supermarketuri.

Studentii au fost intervievati de angajatorii americani, fiind acceptati doar cei care au cunostinte foarte bune de limba engleza, care nu sunt in ani terminali (din punct de vedere al ciclului de invatamant), cu media minima 9,00 dupa sesiunea din iarna 2005/2006 pentru studentii din anul I. De asemenea, au fost acceptati studentii din ceilalti ani de invatamant, fara restante, cu media minima 7,50.

Ofertele de munca pentru studenti sunt cu contracte sezoniere, norma de lucru fiind de 40 de ore pe saptamana. Studentii sunt platiti cu sume intre 9 si 12 dolari pe ora, plus ore suplimentare, ceea ce le asigura venituri cuprinse intre 5.000 dolari si 10.000 dolari pe toata perioada vacantei. Locurile de munca sunt oferite in Atlantic City, Nevada, California si Maryland.

Cei mai buni cuceresc Vestul

Studentii selectati trebuie sa plateasca aproximativ 1.800 dolari, ceea ce reprezinta costul programului de job-uri in SUA, biletul de avion la destinatia unde se va munci, taxele consulare, asigurarea de sanatate pentru perioada contractului de munca, precum si formularele speciale emise de Departamentul de Stat American pentru obtinerea vizei de munca. Plata taxelor se poate face in rate, pana la data cand se va pleca la locurile de munca pentru care au fost selectati.

Directorul de program al companiei Student Adventure, Elian Vodislav, a declarat ca derularea targurilor de job-uri pentru SUA constituie un real succes pentru studentii romani, luand in calcul atat experienta si cultura muncii atribute, pe care le capata dupa ce lucreaza in Statele Unite, cat si starea financiara a acestora deoarece veniturile obtinute le sunt de folos pentru a-si putea demara proiecte de viitor. Mai mult, Vodislav s-a exemplificat ca un beneficiar al programului, care a reusit din munca prestata in vacante sa-si cumpere propria casa, iar acum, la sfarsitul studentiei, are o orientare profesionala sigura si de perspectiva pentru piata muncii din Romania.

Doar 2% dintre tineri decid sa ramana peste ocean

Directorul Vodislav a subliniat faptul ca selectarea studentilor romani pentru o slujba in SUA se bazeaza pe rezultatele deosebite din perioada studentiei, ca principal motiv de a se intoarce in Romania la sfarsitul vacantei. In acest sens, reprezentantul companiei Student Adventure a precizat ca, in primii ani de derulare a acestui program, 10 la suta din studentii romani nu mai reveneau in tara la expirarea contractului de munca, in timp ce dupa anul 2000 doar 1-2% decid sa ramana in SUA, restul intorcandu-se in Romania.

Revenirea in Romania a studentilor se datoreaza atat oportunitatilor pe care le au in tara lor de a-si crea o cariera profesioanala cat si liberalizarii circulatiei fortei de munca in Europa, a mai spus Elian Vodislav. Prin Programul Student Adventure, in fiecare an, circa 7.000 de studenti romani obtin job-uri pe perioada vacantei de vara, selectarea facandu-se in cadrul Targurilor de slujbe, care se organizeaza in marile orase universitare. Studentii selectati vor lucra in SUA cu contracte de munca care se deruleaza in perioada iulie - septembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri