Din 4,5 milioane de gospodarii taranesti in Romania, circa 3 milioane detin sub 1 ha de teren agricol, asa ca nu vor primi bani europeni
Numarul total de gospodarii taranesti din Romania este de circa 4,5 milioane. Dintre acestea, conform estimarilor Ministerului Agriculturii, doar 1,5-1,7 milioane au in proprietate sau arenda peste 1 ha de teren agricol. Subventiile de la UE din 2007, de 440 milioane de euro, vor fi impartite numai intre acestia, in functie de suprafata detinuta. Raman pe dinafara 3 milioane de agricultori. Cu cativa ari de teren, acestia se vor descurca cum vor putea. Desi reprezinta doua treimi din numarul total de agricultori, suprafata pe care o detin in comun este de circa 10% din suprafata agricola a tarii.

Din 2007, conform modelului european, Romania s-a angajat sa introduca ca modalitate de subventionare sistemul de plati directe, in cadrul Schemei Unice de Plati pe Suprafata (SAPS). Pentru a beneficia de acesti bani, o conditie obligatorie este detinerea in proprietate sau in arenda a unei suprafete de teren de peste 1 ha. Iar loturile sa fie de cel putin 0,3 ha, pentru ca aceasta este suprafata minima care se poate vedea prin satelit, potrivit lui Dacian Ciolos, consilier al ministrului.
In cadrul SAPS, Uniunea Europeana ne va acorda in 2007, pentru subventii, 440 de milioane de euro. Identificarea si inregistrarea potentialilor beneficiari ai sprijinului a demarat la 1 octombrie 2005 si este prevazuta a se incheia la 31 martie 2006. Adica la finele lunii acesteia. Conform datelor primite de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, pana la data de 3 martie au fost inscrise un numar total de 1.132.912 gospodarii. Suprafata agricola totala utilizata de fermele inscrise este de 6.442.045 ha, ceea ce reprezinta aproape 45% din suprafata agricola totala a tarii (14.349.568 ha).

Circa 1,5 milioane de beneficiari

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, estimeaza ca in Registrul Fermelor vor fi inscrisi 1,5-1,6 milioane de agricultori. "Circa 1,2 milioane de gospodarii sunt deja inregistrate. Estimam ca vom ajunge la 1,5-1,6 milioane. Numarul exact nu putem sa il stim, pentru ca nimeni nu a masurat pana acum suprafetele de peste un hectar, compuse din cel mult 3 parcele. Ca suprafata, aceasta inseamna peste 6,5 milioane ha, dar e posibil sa ajungem la 9 milioane de ha. In plus, lucrurile se misca, pentru ca multi vor mai primi teren pe Legea 247, a retrocedarilor", a declarat, pentru "Curierul National", Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii.

In Romania, potrivit datelor MAPDR, exista circa 4,5 milioane de gospodarii taranesti. La acestea, se adauga aproape 100.000 de exploatatii comerciale si societati agricole pe actiuni. Desi, ca pondere, cele din urma reprezinta impreuna 2,5% din structurile agricole, ele utilizeaza aproape 50% din suprafata agricola a tarii. Cealalta jumatate o impart gospodariile de subzistenta sau semisubzistenta.
Din cele 4,5 milioane de gospodarii, asa cum am vazut, doar o treime vor primi subventiile de la UE, in 2007. Restul de 3 milioane, nu. "Trei milioane de proprietari de teren agricol nu fac obiectul subventiilor de la UE. Ei vor primi subventii de la stat, in limitele bugetului", ne-a mai declarat ieri Gheorghe Flutur. El a adaugat ca sistemul cu 1 ha s-a aplicat si in celelalte state, Ungaria, Polonia, Cehia, scopul fiind tocmai stimularea gruparii parcelelor.

16,5 miliarde ROL, subventii in 2006

Indiferent de suprafata de teren agricol detinuta in proprietate, pana acum toti agricultorii erau ajutati de stat. Si pentru ei se cheltuiau resurse importante din bugetul Ministerului Agriculturii. Pana anul acesta, subventiile se acordau pentru productie - de grau, de lapte etc. In 2006, sistemul de subventionare s-a schimbat. Anul acesta, agricultorii vor primi bani de la stat pentru anumite culturi sau pe cap de animal, fara a fi conditionati inca de suprafata de teren detinuta. Prin noul sistem sunt incurajate in special culturile agricole pentru care avem cota de productie de la UE sau cresterea animalelor de rasa.
Nu mai putin de 6.300 de miliarde lei vechi - 2.300 de miliarde, pentru sectorul vegetal si 4.000 de miliarde pentru zootehnie - sunt prevazute anul acesta, in bugetul MAPDR, pentru subventii. La aceste sume, adaugam si celelalte programe de asistenta, pentru cumpararea de utilaje agricole, pentru depozitare, Programul Fermierul etc. In total, circa 16,5 miliarde lei vechi sunt alocati in 2006 pentru sprijinirea producatorilor agricoli, ne-a declarat Miron Moldovan, director al Directiei Buget-Finante din MAPDR.

Si arendasii primesc subventii

Categoriile de utilizatori de teren care pot fi inscrisi in Registrul Fermelor sunt regiile autonome, societatile comerciale, organizatiile cooperatiste, societatile agricole, asociatiile familiale, institutele si statiunile de cercetare, unitatile scolare, institutiile publice, Consiliile Locale, persoanele fizice, alte forme de organizare (fundatii, unitati bisericesti etc.) Nu se inregistreaza cei care au dat in arenda pamantul, dar se inregistreaza arendasii (utilizatorii).
Categoriile de teren care vor fi inregistrate sunt terenul arabil, viile, livezile, pasunile permanente, alte culturi permanente sau gradini familiale. Nu se inregistreaza suprafetele de padure.
Conditii de eligibilitate SAPS pentru fermieri:
1. Utilizarea unei suprafete de teren agricol mai mare sau egala cu 1 ha;
2. Suprafata utilizata sa fie formata din parcele agricole mai mari sau egale cu 0,3 ha;
3. Mentinerea terenului agricol in bune conditii agricole si de mediu;
4. Completarea unei cereri si inregistrarea ei in IACS.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri F