Atragerea unui numar tot mai mare de investitii straine demonstreaza clar ca mediul de afaceri din Romania este pe drumul cel bun, a declarat ambasadorul Marii Britanii in Romania, Quinton Quayle, la reuniunea membrilor Camerei de Comert Britanice din Romania. „Exista trei lucruri pe care investitorii britanici le urmaresc in Romania, si acestea sint transparenta, eficienta din administratia publica si siguranta, cea din urma fiind hotaritoare pentru mediul de afaceri“, a explicat Quayle.

Oficialul englez considera ca lupta impotriva coruptiei s-a imbunatatit in ultimul an de zile, iar „politicienii corupti incep sa devina tot mai speriati“. „Cred ca faptul ca tot mai multe investitii vin catre Romania este un indicator important in acest sens. Este un lucru incurajator“, a adaugat Quayle. In opinia sa, Marea Britanie este un investitor important in Romania, cu investitii de 2,5-3 miliarde de euro si aproape 2.000 de companii cu capital britanic. Una dintre cele mai mari investitii este cea a companiei Vodafone. La Iasi a fost anuntata, saptamina trecuta, o noua investitie britanica in sectorul IT&C, care a creat circa 400 de noi locuri de munca.

„Investitorii britanici manifesta interes si pentru alte sectoare ale economiei, precum industria textila sau agricultura“, a mentionat Quayle.

Pro cota unica

Oficialul britanic a subliniat ca investitorii straini agreeaza in general aplicarea cotei unice de impozitare de 16%, dar sint nemultumiti de taxele sociale, de contributiile pe care un angajator trebuie sa le dea statului. Quayle s-a aratat optimist cu privire la raportul din luna mai al Comisiei Europene si a declarat ca Romania va adera la blocul celor 25 la 1 ianuarie 2007.