Nivelul investitiilor pe care firmele franceze le-au efectuat in Romania este peste nivelul de 3,5 miliarde euro, prezentat in statisticile oficiale, care nu iau in calcul toate categoriile de influxuri de capital, a declarat seful misiunii economice al Ambasadei Frantei in Romania, Philippe Boin. „Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) isi bazeaza statisticile pe datele de la Registrul Comertului, care ia in calcul doar valoarea capitalului social subscris, nu si anumite imprumuturi domestice sau de la societatea-mama, pentru filialele romanesti. Astfel, statisticile estimeaza doar investitiile straine directe“, a spus Boin. Oficialul Ambasadei Frantei a precizat ca unii investitori, care au dobindit recent active romanesti, cum este cazul achizitiei Bancii Comerciale Romane de catre Erste Bank, au platit un pret mai ridicat si, prin urmare, se regasesc pe locuri fruntase in topul investitorilor straini. „Intreprinderile franceze au avut flerul si curajul sa vina in Romania cu multi ani in urma. BRD, Renault, Lafarge au venit in Romania in perioada 1997-1998, cind situatia economica nu era foarte buna, iar activele de aici erau ieftine. Locul investitorilor francezi este subevaluat“, a sustinut oficialul francez.

Ce-au facut francezii

Cele mai importante investitii franceze realizate in Romania au fost, in cazurile Renault, pe segmentul auto, Cora, Carrefour si Auchan in domeniul distributiei, precum si BRD in domeniul bancar. Alte sectoare de activitate in care companiile franceze au realizat investitii pe piata romaneasca sint tehnologia de virf, energie si alte sectoare de distributie, servicii publice, constructii. „Nu sintem aici sa dam lovituri, sa inchidem si sa plecam. Avem o strategie pe termen lung si sintem intreprinderi cu cetatenie romana“, a adaugat Boin.

Seful misiunii economice al Ambasadei Frantei a aratat ca din ce in ce mai multe firme mici si mijlocii sint interesate de piata romaneasca, mai ales in sectoarele auto, cel al distributiei si in agricultura. Boin a mai spus ca firmele franceze sint relativ multumite de activitatea din Romania, desi, de cele mai multe ori, mediul de afaceri este criticat. „Peste tot, administratia si mediul de afaceri sint criticate. Acestea functioneaza mai bine dupa critici“, a conchis Boin.