Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului AVAS se va reinscrie ca actionar la societatea Biofarm SA, dupa ce autoritatea a obtinut rezolutiunea contractului de vanzare a actiunilor catre Shapiro Bancorp LLC printr-o decizie a Tribunalului Bucuresti, potrivit unui comunicat AVAS.
In urma hotararii justitiei din 27 februarie 2006, AVAS redevine proprietarul actiunilor vandute cu noua ani in urma, iar Shapiro Bancorp LLC (in prezent International Pharmaceutical Group LLC Nevada) este obligat sa plateasca daune interese.

Potrivit AVAS, daunele interese constau in penalitati de 24,8 milioane dolari, pentru nerespectarea intregului angajament investitional, contravaloarea dividendelor distribuite de SC Biofarm SA si incasate de fostul cumparator, cuantificate la 10 miliarde ROL, plata cheltuielilor de judecata, in suma de 51.691 dolari.

Sentinta prin care Tribunalul Bucuresti a admis actiunea formulata de AVAS in dosarul Biofarm urmeaza sa fie comunicata AVAS si firmei Shapiro Bancorp LLC, fiind in curs de redactare de catre Tribunalul Bucuresti, se arata in comunicatul AVAS transmite Rompres.

Impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, Shapiro Bancorp poate face apel, in termenul legal de 15 zile de la comunicarea deciziei, la Curtea de Apel si, ulterior, poate face recurs la inalta Curte de Casatie si Justitie

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se va putea reinscrie ca actionar la SC Biofarm SA, pentru actiunile vandute catre Shapiro Bancorp, dupa comunicarea sentintei mentionate, aceasta fiind executorie.

Prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni semnat cu FPS/AVAS in data de 27 iunie 1997, Shapiro Bancorp LLC Nevada a cumparat 3.606.080 actiuni, cu valoarea nominala de 1.000 lei fiecare, reprezentand 40 a suta din capitalul social al Biofarm SA Bucuresti.

Cumparatorul avea obligatia ca, pana la data indeplinirii tuturor obligatiilor asumate prin contract, sa nu cesioneze total sau partial actiunile cumparate si sa nu transmita unui tert contractul, fara acordul prealabil scris al vanzatorului.

Astfel, actiunile companiei americane la SC Biofarm SA Bucuresti sunt si au fost, prin contract, restrictionate de la tranzactionare. Pana in prezent, cumparatorul nu a solicitat acordul AVAS privind vanzarea actiunilor cumparate de la SC Biofarm SA Bucuresti. Totodata, AVAS nu detine documente privind cesiunea acestor actiuni.

Pentru ca investitorul american nu si-a executat obligatia de efectuare a investitiilor aferente anilor 1997, 1998, 1999, asumata prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni, respectiv echivalentul in lei a sumei de 5,79 milioane dolari, APAPS/AVAS a chemat in judecata societatea americana pentru obligarea acesteia la plata penalitatilor investitionale.

Ulterior, Shapiro Bancorp LLC nu a efectuat nici investitiile aferente anilor 2000 si 2001, asumate prin acelasi contract de vanzare-cumparare de actiuni, astfel, prin hotararea din 5 decembrie 2002, APAPS/AVAS a aprobat actionarea in judecata a societatii Shapiro Bancorp LLC pentru desfiintarea contractului cu daune interese.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri