Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingul 'BB+' acordat pe termen lung capitalei Romaniei, bazat pe cresterea economica sustinuta si pe angajamentul autoritatilor de a mentine un plafon de indatorare publica redus, scrie publicatia greceasca Reporter.gr.

Analistii S&P sunt de parere ca acest rating reflecta nivelul ridicat al datoriilor publice, o flexibilitatea financiara redusa si o lipsa de transparenta. Cu toate acestea, perspectiva este stabila, pozitionarea geografica a orasului si cresterea economica constanta reprezentand factori importanti.

Infrastructura Bucurestiului este in opinia analistilor S&P una din cele mai mari probleme ale Capitalei, imprumuturile contractate de catre autoritati ridicand nivelul de indatorare publica. In urma unei noi emisiuni de obligatiuni in valoare de 500 de milioane de euro in decembrie 2005, datoria publica a orasului a crescut cu 141%.

Modernizarea infrastructurii va avea nevoie de noi fonduri, care nu pot fi obtinute decat in urma unor finantari. Cu toate acestea, autoritatile si-au luat angajamentul de a nu majora semnificativ datoria publica pana in 2008-2009, cand se asteapta o mai buna colectare a taxelor precum si un influx de fonduri europene destinate dezvoltarii orasului. Un alt risc pentru calificativul acordat de S&P Bucurestiului il reprezinta cursul valutar, imprumuturile publice fiind contractate in euro.

Pe de alta parte, perspectivele de dezvoltare ale orasului aduc o nota pozitiv a asupra ratingului acordat, Bucurestiul reprezentand capitala unei tari care va adera la Uniunea Europeana in 2007 sau in 2008. De asemenea, faptul ca este centrul comercial si administrativ al tarii, reprezinta un alt factor de imbunatatire a ratingului in viitor, analistii S&P prognozand pentru Bucuresti o crestere economica de 5-6% pe an in urmatoarea perioada. In acelasi timp, cresterea cu 19% a veniturilor operationale si alocarea unor fonduri bugetare mai mari, vor asigura autoritatilor orasului un procent mai ridicat de fonduri pentru realizarea proiectelor planificate.

Toate acestea, impreuna cu fondurile din partea Uniunii Europene si cu o mai buna colectare a taxelor, ar putea duce la o scadere a nivelului de indatorare publica, si deci la o revizuire pozitiva a ratingului acordat. S&P poate revizui insa si negativ acest rating, daca datoria publica va creste in acest an si daca autoritatile nu vor implementa o politica de indatorarea mai coerenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri