Cultivarea soiei modificate genetic, toleranta la glifosat (ingredientul activ al erbicidului Roundup Ready) va fi interzisa, in Romania, incepand cu 1 ianuarie 2007, conform reglementarilor in vigoare in Uniunea Europeana.
Pentru acest an cultivarea acestei plante va fi acceptata numai prin respectarea unor conditii ce urmeaza a fi adoptate in perioada imediat urmatoare printr-un act normativ care va interzice cultivarea oricarei plante modificate genetic in ariile protejate si la o distanta mai mica de 15 kilometri in jurul acestora.

"Aceasta decizie a Romaniei a fost mai degraba o decizie politica, decat o decizie luata pe baza unei analize a riscului, in vederea alinierii la politica europeana in domeniu tinand cont de perspectiva aderarii Romaniei la UE in 2007", a declarat Charles E. Hanrahan, expert in Politici Agrare la Departamentul de Cercetare al Bibliotecii Congresului SUA, citat de Rompres.

Hanrahan a precizat ca o evaluare a riscului a fost facuta de Comisia de biosecuritate care a nu a gasit soia modificata genetic ca fiind periculoasa pentru sanatatea oamenilor sau pentru mediu.

In Romania soia modificataa genetic se cultiva legal din anul 2000, fiind singura cultura modificata genetic, desi aceasta varietate rezistenta la ierbicid nu este in prezent cultivata in Uniunea Europeana. in 2005, din cele 130.000 de ha cultivate cu soia in Romania, circa 88.000 hectare au fost cultivate cu OMG.

Culturile modificate genetic pot coexista alaturi de celelate culturi, atat de cele conventionale sau de cele organice, afirma expertul american. Plantele modificate genetic - soia, porumb sau cartofi - rezistente la erbicide sau la daunatori ar putea avea o importanta deosebita si pentru Romania, deoarece aceste specii pot fi cultivate cu un consum redus de pesticide si mult mai ieftin, releva cercetatorii in biotehnologie.

"In Europa a existat o perceptie ostila asupra alimentelor care contin plante modificate genetic, cu toate ca in ultimul timp s-a intrezarit o flexibilitate la nivel european care va permite cultivarea plantelor MG cel putin in furajarea animalelor'', a apreciat expertul american. De asemenea, consumatorii au atitudini diferite, "americanii nu numai ca se tem mai putin de alimentele MG decat consumatorii europeni dar au mai multa incredere in propriile autoritati care reglementeaza siguranta alimentelor".

"Cu timpul si consumatorii isi vor schimba atitudinea si vor fi mai receptivi in acceptarea biotehnologiei, nu numai pentru furajarea animalelor, ci si in industria alimentara sau farmaceutica, viitorul biotehnologiei depinzand, insa, de acceptarea de catre consumatori ", a spus expertul american. Avantajele biotehnologiei sunt in primul rand de ordin agro-economic, simplitatea si flexibilitatea productiei, productii medii mai mari, dar si reducerea utilizarii substantelor chimice in agricultura.

Recent Comisia Europeana si-a dat acordul pentru introducerea pe piata a soiului de porumb modificat genetic 1507 dezvoltat de firma americana Pioneer Hi-Bred International, masura fiind o reactie la decizia Organizatiei Mondiale a Comertului /OMC/, care, la inceputul lunii martie a condamnat Uniunea Europeana pentru regimul aplicat importurilor de organisme modificate genetic /OMG/, in urma unei plangeri inaintate in acest sens de catre SUA, Canada si Argentina, impotriva moratoriului UE asupra importurilor de OMG intre 1998-2004.

Romania era inainte de 1989 o cultivatoare recunoscuta de soia cu suprafete de peste 500.000 hectare la nivelul anului 1989, fiind principalul producator de soia din Europa. in ultimii ani, a pierdut aceasta pozitie in conditiile reducerii drastice a suprafetelor de pana la 43.000 hectare in anul 2001, 77.000 hectare in anul 2002, 126.000 hectare in 2003, respectiv 130.000 hectare in 2005, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor ai Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Din acestea o mare parte din aceste terenuri sunt cultivate cu soia modificata genetic.

Pe plan mondial suprafetele cultivate cu OMG au crescut de la 1,7 milioane hectare in 1996 la circa 90 milioane de hectare, in 2005, in conditiile existentei unui numar 8,5 milioane de fermieri din 21 de tari care cultivau astfel de plante, conform ISAAA.

Principalii producatori la nivel mondial sunt Statele Unite ale Americii - 48,8 milioane de hectare in 2005, reprezentand 55 la suta din suprafata totala, Argentina, Brazilia, Canada si China.

Comisia Europeana a inregistrat pana in prezent peste 30 de produse transgenice (provenind din porumb, rapita, bumbac, soia), utilizate in hrana omului si a animalelor, ce pot fi comercializate pe piata Uniunii Europene, in conformitate cu prevederile noii legislatii in acest domeniu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri