Companiile romanesti le vor oferi angajatilor salarii cu 10% mai mari in fiecare din urmatorii doi-trei ani, potrivit unei estimari facute de Ruxandra Stoian, director in cadrul companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PWC). „Avem un studiu facut pe 120 de companii private mari din Romania, locale si multinationale. Angajatorii de aici estimeaza o crestere a salariilor de 10% pe an”, spune Stoian, care nu s-a putut pronunta insa asupra unui procent global de crestere a salariului pe toata economia romaneasca.

Ban la ban trage

Din punctul de vedere al salarizarii in functie de domeniul de activitate, Stoian este de parere ca cele mai mari cresteri salariale vor fi oferite in sistemul financiar-bancar. „In banking, se angajeaza lunar 1.300 de oameni. E nevoie de multi si va dati seama ca si beneficiile oferite sint pe masura”, spune Stoian. Din punctul de vedere al pozitiei pe scara ierarhica, managerii vor avea parte de cele mai substantiale majorari ale retributiei.

„In Romania este deficit de manageri. Companiile si-i fura unii de la altii, de aceea si pretul lor va creste. Asta pentru ca sint putini. Un manager se face greu, in cinci-sase ani de zile, si se formeaza tot in mediul de afaceri, scoala nu prea are nici o contributie”, spune Stoian. Totusi, sint oarece sanse de salarii bunicele si pentru entry-level. „Vor incepe sa se ofere salarii atractive tinerilor care cunosc calculator si o limba straina, in specializari noi, cum ar fi call-center-urile”, apreciaza directorul de la PWC.

2.100 RON, salariul mediu in banci

Potrivit Institutului National pentru Statistica, in ianuarie 2006 salariul mediu net pe economie a fost de 826 RON. De-a lungul anului trecut, salariul mediu net a avansat cu 23,8% (mai mult decit in precedentii patru ani la un loc), iar cel brut cu 17,1%. Explicatia consta in introducerea cotei unice de impozitare de 16%, care a lasat angajatilor mai multi bani. Cele mai mari venituri le obtin angajatii din sectorul de intermedieri financiare. In ianuarie, salariul mediu net din acest sector a fost de 2.165 RON, de peste doua ori si jumatate mai mult decit media pe economie.