Delegatia Comisiei Europene in Romania si Ministerul Economiei si Comertului au lansat joi un proiect de infratire institutionala, cu un buget de 1,4 milioane euro, menit sa sprijine Romania in vederea dezvoltarii economice durabile si a cresterii nivelului de competitivitate economica. Proiectul dureaza 12 luni si este finantat in baza programului PHARE al Uniunii Europene. Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Ministerul Economiei si Finantelor din Italia, cu sprijinul si expertiza acordate de Ministerul Mediului si Teritoriului, Ministerul Activitatilor Productive, Institutul pentru Promovare Industriala (IPI), Formez si Studiare Sviluppo.

ôAcest sprijin acordat MEC reprezinta un pas important pe drumul spre integrarea europeana. In reusita acestui proces un element cheie este resursa umana. Avem nevoie de functionari publici care sa inteleaga filosofia UE, sa inteleaga si sa aplice corect normele europene, adica sa fie adevarati specialistiö, a declarat Bogos Zsolt, secretar de stat in MEC.

Ministerul Economiei si Finantelor din Italia, impreuna cu partenerii sai, acorda asistenta MECF, in calitatea sa de Autoritate de Management, in scopul pregatirii negocierilor cu UE pentru ca Programul Operational Sectorial ôCresterea Competitivitatii Economiceö sa poata fi implementat incepand cu 2007.

Proiectul de infratire ofera expertiza in toate domeniile legate de programare si implementare. In acest scop, vor fi organizate o serie de seminarii de pregatire si vizite de studiu, pentru a imbunatati principalele procese legate de gestiune, implementare, monitorizare si control. In plus, pentru a asigura implementarea eficienta si prompta a Programului Operational Sectorial se va acorda o atentie deosebita crearii unei structuri institutionale eficiente si intaririi parteneriatului public/privat.Partenerii italieni acorda, de asemenea, sprijin Depatamentului General pentru Politica Industriala in vederea cresterii capacitatii sale de a revizui, monitoriza si controla Politica industriala a Romaniei.