In cadrul unei conferinte de presa reprezentantii Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) si ai Casei Sociale a Constructorilor (CSC) si-au facut cunoscut punctul de vedere in privinta cotelor TVA din domeniul construirii de locuinte. Ei au specificat faptul ca sunt pentru o reducere a TVA care ar putea conduce la relansarea contructiilor de locuinte, cat si la inlaturarea dificultatlor financiare provocate antreprizelor de constructii de modul actual de plata a TVA.

Reducerea TVA pentru proiectele sociale

ARACO, este interesata de relansare investitiilor si constructiilor, ca suport al cresterii economico-sociale si doreste sa sprijine guvernul in demersurile sale in aceasta directie.

Pe aceasta baza, la Conferinta Codul Fiscal 2006 in contextul strategiei fiscale a Romaniei pe 2006-2007, la sedintele de dialog social tinute la Ministrerul Finantelor Publice pe aceeasi tema, cat si prin interventii scrise la Guvern si catre ministrii de stat Gheorghe Copos si George Pogea si la Ministetrul Finantelor Publice, ministru Sebastian Vladescu, ARACO a prezentat unele propuneri cu privire la taxa pe valoarea adaugata. Aceste propuneri sunt menite, pe de o parte, sa conduca la relansarea contructiilor de locuinte, iar pe de alta parte sa inlature unele dificultati financiare provocate antreprizelor de constructii de modul actual de plata a TVA.

Taxe reduse pentru constructia de locuinte

Situatia precara a fondului de locuit din Romania, agravata si de recentele inundatii - peste 50% din fondul construit are o vechime mai mare de 50 de ani; cererea mare de locuinte inregistrate in ultimii ani - apreciata la circa 1 milion unitati locative, cat si ritmul actual de construire, plafonat de circa 30.00 unitati de locuit pe an, impune luarea de masuri care sa favorizeze dezvoltarea accentuata a sectorului de locuinte, constructii de locuinte noi, consolidarea si reabilitarea locuintelor vechi.

O parghie deosebit de eficenta se dovedeste a fi solutie oferita de taxa redusa la constructii de locuinte. Aceasta propunere vine in consens cu practica europeana, intrucat in septembrie 1999 prin directivele 77/388/EEC si 99/85CE, s-a introdus in 5 tari (Franta, Belgia, Italia, Spania si Portugalia) aplicarea unei cote TVA redusa pentru anumite activitati cu consum mare de mana de lucru, printre care si reparatia si renovarea locuintelor. Aplicarea acestei masuri a creat in cele cinci tari peste 170.000 noi locuri de munca.

Reducerea cotei TVA pentru constructia, consolidarea, reabilitarea locuintelor atrage dupa sine si alte numeroase consecinte benefice cum ar fi satisfacerea in mai mare masura a cererii de locuinte, cresterea numarului de locuri de munca, scaderea tentatiei de evaziune fiscala prin reducerea muncii la negru si eliminarea oricaror interventii guvernametale cu efect negativ in buget.

Desi argumentele ARACO sunt fundamentate, ele nu au fost receptate corespunzator pana acum, iar raspunsul primit prin Ministerul Finantelor a fost negativ. In acelasi timp, studiile FIEC arata ca necontinuarea masurii de reducere a TVA pentru locuinte va duce, incepand cu 2006, la pierderea a cca.250.000 locuri de munca, in special in cadrul IMM, care sunt principalii beneficiari.

Plata cotei TVA la facturare

Acest sistem aduce prejudicii constructorilor - prin crearea unor goluri financiare - deoarece intre momentul facturarii productiei si incasarea facturilor exista un decalaj obiectiv de timp, cca. 60 de zile, timp necesar verificarilor si care, practic, nu poate fi scurtat, dar si intarzieri mai mari provocate de lipsa resurselor financiare la ordonatorii de credite.

Acest fenomen este cu atat mai grav si de neacceptat in cazul lucrarilor finantate din bugetul statului, numarul firmelor afectate de neincasarea sau incasarea cu mare intarziere a productiei fiind deosebit de mare. In aceste conditii, este absolut necesar a se gasi solutii care sa compenseze golurile financiare create antreprizelor de constructii prin actualul sistem de plata TVA la facturare si nu la incasare.

Oportunitati pentru colaborarea cu antrprenorii straini

In perioada de finalizare a pregatirii Romaniei pentru integrare in Uniunea Europeana, ARACO si Casa Sociala a Constructorilor isi exprima deplina disponibilitate pentru extinderea cooperarii si conteaza pe sprijinul pe care il pot oferi acestui proces antreprenorii in constructii europeni prezenti pe piata romaneasca.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, in perioada 1991 - 31 decembrie 2005, in Romania, au fost inmatriculate 111.579 societati cu participare straina la capital, valoarea capitalului social total subscris fiind de peste 69,212 miliarde RON (13,195 milioane euro).

Dintre acestea, sectorul constructiilor a inregistrat o pondere de 4,5% din numatrul total de societati inmatriculate (0,3% din valoarea capitalului social total subscris), ceea ce reprezinta aproximativ 5.000 de societati cu participare straina de capital. Apartenenta la aceeasi entitate patronala profesionala, respectiv asociatie autonoma creata de partenerii sociali, este benefica pentru fiecare din parti. Societatile romanesti beneficiaza direct de cunostintele si experienta de lucru pe piata comunitara a societatilor straine care opereaza in Romania.

Societatile straine care lucreaza in Romania pot beneficia de reprezentativitatea ARACO la nivel national si de sustinerea celor doua entitati pentru rezolvarea, de catre autoritatile romanesti, a diferitelor probleme de domeniul activitatii de constructii-montaj: imbunatatirea mediului de afaceri, reducerea gradului de fiscalitate, stabilitatea legislativa, simplificarea procedurilor de inregistrare a unei societati comerciale, a procedurilor vamale si a altor bariere de natura administrativa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri